Business Internaţional

Liderii Frantei si Marii Britanii se aliaza pentru a schimba sistemul financiar

03.11.2008, 18:00 11

Cu toate acestea, exista inca diferente semnificative de rationament intre Paris si Londra in ceea ce priveste invatamintele pe care le avem de tras de pe urma crizei, scrie Financial Times.

Pe Champs Elysee inca se simte mirosul de teama ca Brown, premierul britanic, este inca ancorat in a pastra un regim cu reglementari usor laxe pentru Londra. Oficialii francezi au spus ca cel mai important rezultat al intalnirii de pe 15 noiembrie de la Washington ar trebui sa fie un angajament ferm din partea SUA, Marii Britanii si din partea altor state europene de a abandona competitia dintre sistemele de reglementare in schimbul unei viziuni convergente si al unei cooperari aferente. Acestia au realizat insa ca un asemenea acord este putin probabil sa se incheie.
Oficialii statelor legate prin Canalul Manecii au anuntat ca cei doi lideri au renuntat la a mai incerca sa se convinga reciproc de ceea ce fiecare crede despre necesitatea armonizarii regulilor astfel incat la summit amandoi sa fie multumiti de ceea ce au obtinut.
Brown si Sarkozy doresc sa incheie un acord cu liderii grupului G20 - grupul statelor industrializate si in curs de dezvoltare, ce se intalnesc in capitala Statelor Unite pentru "o noua conventie Bretton Woods", a carei menire este reconstructia arhitecturii mondiale a lumii financiare.
Brown si Sarkozy vor cauta sprijinul Uniunii Europene pentru propunerea lor, in cadrul unui summit special ce va avea loc vineri la Bruxelles. Britanicii nu se asteapta ca summitul de la Washington sa rezolve ca prin minune toate problemele cu care se confrunta in momentul de fata intreaga planeta, si nici macar nu spera ca cea mai mare parte a acestora sa isi gaseasca solutia, insa spera ca angajamentele pe care statele si le vor asuma sa restaureze increderea in pietele afectate de criza.
Oficialii francezi sunt de parere ca intalnirea are doua obiective. Primul este acela ca oficialii sa adopte decizii in ceea ce priveste problemele intens discutate de catre organele de reglementare si de supraveghere in ultimul an.
Pe lista se regasesc aspecte precum supravegherea agentiilor de rating, luarea in considerare a sistemelor de plati si bonusuri ale bancilor in momentul in care le este evaluat gradul de risc, precum si flexibilizarea modului de evaluare a "valorii reale" a activelor lichide. "Este momentul sa purtam o discutie pe tema asta", au declarat oficialii de la Paris.
Un al doilea obiectiv va fi ajungerea la o intelegere asupra unui set de principii pentru sustinerea reformelor ce urmeaza a fi discutate in cadrul unor viitoare summituri. Franta ar dori ca o noua intalnire sa aiba loc in februarie la Paris, intalnire la care sa participe si noul presedinte al SUA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO