Business Internaţional

LNM Holdings vrea sa cumpere combinatul siderurgic ungar Dunaferr

06.10.2003, 00:00 146



Grupul LNM, al doilea producator de otel din lume, a anuntat, joi, ca intentioneaza sa participe la procesul de privatizare al Dunaferr Dunai Vasmu Rt, cea mai mare companie siderurgica din Ungaria.



Achizitia va fi realizata prin intermediul LNM Holdings NV, care deruleaza o strategie ampla de extindere in Europa Centrala si de Est. Grupul controlat de omul de afaceri de origine indiana Lakshmi N. Mittal produce deja peste opt milioane de tone de otel pe an, prin intermediul combinatelor detinute in Cehia si Romania.



Recent, compania a ajuns la un acord cu autoritatile poloneze privind achizitionarea Polskie Huty Stali (PHS), cel mai important producator de otel din aceasta tara. Valoarea tranzactiei este estimata la peste un miliard de dolari.



Autoritatea ungara pentru privatizare a lansat pe 15 septembrie etapa de inscriere a candidatilor interesati de privatizarea Dunaferr, precizand ca principalele criterii de selectie vor fi investitiile propuse si proiectele privind personalul angajat, si mai putin pretul.



Statul a scos la vanzare 79,48% din capitalul otelariei, iar ofertele pot fi depuse pana la data de 8 decembrie. APV va oferi alte cinci procente din capital angajatilor societatii.



Grupul german de inginerie si siderurgie ThyssenKrupp a precizat ca analizeaza posibilitatea de a inainta o oferta pentru otelaria ungara Dunaferr, la o zi dupa anuntul similar al companiei rusesti OAO Severstal.



Participarea LNM Group si United States Steel era anticipata inca din luna iulie. Presa locala a mai indicat printre potentialele candidate companii din Rusia, Austria si Ucraina.



Grupul LNM detine otelarii in 12 state din lume si livreaza anual peste 35 de milioane de tone de otel. Veniturile sale ar putea depasi in acest an 12 miliarde de dolari.



Numarul total de angajati, incluzand personalul LNM Holdings NV si Ispat International NV, ajunge la aproape 120.000 de persoane. Compania Ispat este listata la bursele de valori din New York si Amsterdam.



LNM Holdings NV detine active din industria siderurgica in Kazahstan, Romania, Algeria, Cehia si Africa de Sud. La acestea se adauga otelaria Ispat Indo (Indonezia) si operatiunile Ispat International NV din Statele Unite, Canada, Mexic, Trinidad-Tobago, Germania si Franta.



Compania LNM a preluat Sidex Galati, in 2001, printr-o tranzactie in valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari, suma care include pretul actiunilor si investitiile angajate.



La sfarsitul lunii mai, LNM Holdings NV a achizitionat si pachetul majoritar de actiuni al Tepro Iasi, valoarea totala a tranzactiei fiind de aproximativ 15,6 milioane dolari. Contractul a devenit aplicabil in luna iulie, iar societatea va fi redenumita Ispat Tepro.



Portofoliul din Europa Centrala mai include si combinatul Nova Hut din Cehia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO