Business Internaţional

Lockheed Martin isi consolideaza pozitia in industria de aparare

18.09.2003, 00:00 17



Lockheed Martin, cea mai importanta companie americana din industria de aparare, va achizitiona producatorul de tehnologie militara Titan pentru aproape 1,8 miliarde de dolari, tranzactie prin care isi va extinde divizia specializata in sisteme de securitate, relateaza Reuters.



Valoarea totala a contactului este de 2,4 miliarde de dolari, Lockheed precizOnd ca isi va asuma si datorii de 580 de milioane de dolari.



Tranzactia echivaleaza cu un pret de aproximativ 22 dolari pentru fiecare actiune Titan, cu aproape 30% mai mult decOt cotatia stabilita la inchiderea celei mai recente sedinte bursiere.



Potrivit Financial Times, preluarea Titan reprezinta prima mare achizitie realizata de Lockheed din 1996, cOnd a fuzionat cu grupul Loral. Aceasta operatiune a avut o valoare de 9,1 miliarde de dolari si a condus la formarea celei mai mari companii din sectorul american al apararii.



Compania Titan furnizeaza guvernului american servicii de tehnologie a informatiei, fiind specializata in operatiuni de comanda, control, comunicatii si operare a sistemelor computerizate, precum si in actiuni de supraveghere, recunoastere si furnizare de informatii.



"Este o achizitie cum nu se poate mai potrivita, fiind exact compania pe care o cautam", a declarat Tom Jurkowsky, purtatorul de cuvOnt al Lockheed. El a adaugat ca activele Titan vor spori atractivitatea companiei sale pentru o varietate de clienti noi, de la agentii de informatii la departamentul american al apararii.



Reprezentantii Lockheed si-au exprimat speranta ca tranzactia va fi incheiata in primul trimestru al anului 2004, dupa ce va fi aprobata de autoritatile de reglementare a regimului concurentei. Contractul a fost semnat de conducerea celor doua companii, dar trebuie sa fie aprobat de actionarii grupului Titan, precum si de departamentul american al justitiei si de catre Pentagon.



Producatorul Lockheed este cunoscut pentru aparatele militare de lupta Joint Strike Fighter si pentru prezenta sa in industria satelitilor comerciali, unde colaboreaza cu Titan.



In 2002, veniturile Titan s-au cifrat la 1,4 miliarde de dolari. Compania are in evidenta un numar de aproximativ 11.000 de salariati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO