Business Internaţional

Lufthansa a pierdut anul trecut 980 milioane euro

26.02.2004, 00:00 9



Linia aeriana germana Lufthansa a incheiat anul 2003 cu o pierdere neta de 980 de milioane de euro, fata de profitul de 717 milioane de euro inregistrat in 2002, dupa scaderea cu 96% a profitului operational, de la 718 milioane de euro la numai 30 de milioane de euro Grupul apreciaza ca cererea de bilete pe rutele intercontinentale a inceput sa se redreseze, impunand relansarea sderviciilor companiei pe rutele asiatice.



Traseele europene, care sufera din cauza concurentei puternice a liniilor cu tarife reduse, nu dau insa nici un semnal de redresare a traficului aerian.



Raportul financiar preliminar pentru anul 2003 arata ca Lufthansa a cheltuit 700 de milioane de euro pentru a compensa rezultatele negative ale diviziei de catering Chef Solutions, pe care intentioneaza sa o scoata la vanzare. Pana acum, Lufthansa a mai renuntat la 8.000 de locuri de munca si a identificat oportunitati de reducere a costurilor in valoare de 150 milioane euro.



Prin comparatie, concurentul British Airways a prezentat rezultate financiare solide aferente anului 2003, datorita unui program de reducere a locurilor de munca, precum si a numarului de curse.



Anul trecut, industria de transport aerian a fost afectata de un mediu economic nefast, la care s-a adaugat epidemia de pneumonie atipica si razboiul din Irak. In plus, companiile aeriene traditionale depun eforturi considerabile pentru a-si pastra pozitia pe segmentul curselor pe distante mici, unde operatorii care practica tarife reduse castiga teren si impun ieftinirea biletelor.



Lufthansa a obtinut anul trecut rezultate pozitive, reusind sa isi diminueze datoriile de la 600 de milioane de euro la 550 de milioane de euro.



"Datele de care dispunem pentru primul trimestru al anului curent indica un mediu de activitate favorabil, comparativ cu intervalul similar din 2002", se arata intr-un comunicat publicat de al treilea operator de transport aerian din Europa.



Raportul financiar final al grupului Lufthansa va fi prezentat la data de 25 martie. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO