Business Internaţional

Lungul drum al femeilor spre egalitatea cu barbatii, si mai lung in cazul bancherilor

17.11.2005, 20:43 20

Doar 10,3% dintre functiile de conducere din cadrul celor mai mari 50 de banci din lume sunt detinute de femei. Unele dintre marile banci mondiale nu au nici o femeie, chiar, in functia de director, conform celui mai recent studiu in aceasta privinta, relateaza CNN.

Acest procentaj este, de altfel, in conformitate cu cel al femeilor ce detin functii in cadrul consiliului de administratie al marilor companii din intreaga lume, conform aceluiasi studiu. Femeile sunt acceptate cu mai multa usurinta in cadrul consiliilor de administratie ale bancilor din Statele Unite decat ale celor din restul lumii.

Studiul a fost realizat de Corporate Women Directors International, un grup non-profit, a carui activitate este destinata sprijinirii participarii femeilor in cadrul consiliilor de administratie ale companiilor din intreaga lume. Grupul a descoperit ca in jur de 70% din cele 50 cele mai mari banci din lume au cel putin o femeie in functia de director. In topul primelor 100 de banci din lume, reprezentarea femeilor in functiile de conducere este in proportie de 90%.

Pe primul loc in randul bancilor cu o prezenta ridicata a femeilor in cadrul consiliilor de administratie se afla banca suedeza Nordea Bank AB. Patru din cei 11 membri ai Consiliului de Administratie al bancii sunt femei. Pe de alta parte, una dintre cele mai mari institutii bancare din lume, banca elvetiana UBS, nu are nici o femeie intr-o functie de director. Purtatorul de cuvant al UBS, Allison Chin-Leong, nu a dorit sa comenteze structura Consiliului de Administratie al bancii.

Nici una dintre cele sase banci japoneze prezente in topul celor mai mari 50 de institutii bancare din lume nu au femei in consiliul de administratie, conform studiului respectiv. In topul primelor 100 de banci din Statele Unite, doar 12,2% din functiile de conducere ale companiei sunt ocupate de femei. In topul Fortune al primelor 500 de companii americane, procentul femeilor ce detin functii de conducere este de 13,7%.

"Rezultatele noului studiu sunt dezamagitoare, cu toate ca unele banci depun eforturi considerabile pentru a integra femeile si minoritatile sociale in cadrul consiliilor de administratie", a declarat Reatha Clark King, membru al Consiliului de Administratie al bancii Wells Fargo. Aceasta din urma se poate lauda cu cinci femei printre cei 15 membri ai Consiliului.

"Cresterea veniturilor si puterii femeilor a atras atentia a numeroase banci din intreaga lume, care au demarat imediat numeroase campanii de marketing destinate acestora", in opinia lui Irene Natividad, copresedinte al Corporate Women Directors International.

"Din nefericire, aceasta tendinta nu se reflecta in structura consiliilor de administratie ale multor banci, dupa cum demonstreaza si acest studiu", a adaugat ea. alina.vasilca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO