Business Internaţional

Lupta economiilor asiatice se da pe rezervele valutare

10.10.2005, 16:16 25

De la criza financiara, inregistrata in anii 1997-1998, majoritatea tarilor asiatice si-au marit excedentele comerciale dar si rezervele valutare in scopul diminuarii vulnerabilitatii in fata unor eventuale socuri, informeaza Financial Times.

China a adunat peste 700 de miliarde de dolari (586 de miliarde de euro). Chiar si Singapore a acumulat rezerve de 100 de miliarde de dolari (83,59 miliarde de euro), ceea ce-i asigura cel mai mare volum al rezervelor pe cap de locuitor.

Excedentul comercial asiatic se traduce intr-un deficit in continua crestere inregistrat de Statele Unite ale Americii. Majoritatea economistilor sunt de parere ca aceste dezechilibre financiare afecteaza sustenabilitatea economica la nivel global.

"Acest lucru se regaseste in preocuparile factorilor de decizie politica", declara Frank Harrigan, economist-sef adjunct in cadrul Asian Development Bank.

Pentru a determina corectarea bugetara intr-o maniera controlata, Statele Unite sunt indemnate de guvernele straine sa mareasca gradul de economisire si sa-si reduca pierderile bugetare in scopul reducerii deficitului de cont curent. La randul lor, Statele Unite au cerut un raspuns din partea asiatica: Washington doreste ca autoritatile chineze alaturi de reprezentantii celorlalte tari exportatoare care au cursuri de schimb fixe sau puternic controlate, sa-si reevalueze monedele mentinute in mod artificial slabe. De asemenea, ele sunt incurajate sa creasca nivelul consumului domestic si al investitiilor.

Anul acesta, au fost semne de incetinire din partea asiatica in cursa "inarmarii" cu moneda straina, dar acest lucru nu este o reactie la presiunile exercitate de Statele Unite. Preturile mari la petrol au diminuat excedentul comercial si de cont curent al importatorilor asiatici. Investitiile directe si portofoliile straine care s-au adaugat rezervelor inca din anul 2003, au inceput sa scada in mai multe tari asiatice.

Taiwanul, de exemplu, a asistat la un declin al excedentului comercial in ultimii doi ani, iar in ultimele 16 luni chiar a inregistrat deficite comerciale timp de cinci luni consecutiv. In primele opt luni ale anului, excedentul comercial al insulei a atins un nivel de 1,17 miliarde de dolari (978 de milioane de euro), cu 79% mai putin comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Ian Macfarlane, guvernatorul bancii centrale australiene, a declarat saptamana trecuta ca echilibrul global tinde sa fie restabilit ca urmare a cresterii gradate, inregistrata in nivelul ratei dobanzii americane conjugata cu abandonul Chinei de a mentine o controversata raportare monetara fata de dolarul american.

"Lasand la o parte situatia Chinei, putem sa consideram ca am trecut de punctul critic. Excedentele de cont curent incep sa se micsoreze", este de parere Harrigan. Totusi, acest trend nu poate fi generalizat. Excedentele comerciale si de cont curent inregistrate de Coreea de Sud vor consemna o scadere anul acesta comparativ cu nivelul realizat in 2004, dar anul viitor este anticipata o noua crestere. China reprezinta o exceptie mult mai importanta. Desi "tigrii asiatici" au tendinta de a inregistra excedente de cont curent mai mici, diminuarea excedentelor se ridica doar la nivelul unei jumatati din cresterea surplusului inregistrat de China. Reevaluarea modesta a monedei nationale din iulie a fost o dovada clara a reticentei autoritatilor din Beijing in fata luarii unor masuri categorice in sensul solutionarii dezechilibrelor comerciale inregistrate la nivel global. Evaluarea de 2,1% a yuanului raportata la dolar a fost mult prea mica pentru a provoca o schimbare majora in evolutia excedentului comercial care a atins nivelul de 60,2 miliarde de dolari (50,32 miliarde de euro) in primele opt luni ale anului curent - aproape dublu comparativ cu nivelul de 32 miliarde de dolari ( 26,75 miliarde de euro) atins in 2004.

In timpul unei vizite oficiale la New York, Hu Jintao, presedintele Chinei, a declarat ca este deschis colaborarii cu Statele Unite in vederea cresterii importurilor americane in China: "Ceea cea vreau sa subliniez este ca nu ne dorim obtinerea unui excedent comercial urias comparativ cu cel al Statelor Unite", a declarat Hu.

Introducerea noului sistem de schimb le-ar putea acorda o mai mare putere reprezentantilor bancii centrale, care sunt de parere ca o apreciere a monedei nationale ar fi in interesul economic al Chinei. Totusi, oficialitatile din Beijing par convinse ca singura vinovata in actualul context este partea americana, care economiseste mult prea putin, dar cheltuieste exagerat.

Cea de-a doua varianta de echilibrare, care vizeaza cresterea consumului domestic, se dovedeste a fi la fel de complicata ca si reevaluarea monetara.

Economistii sunt de parere ca in majoritatea tarilor asiatice nu exista o preocupare foarte accentuata pentru cresterea consumului privat asa cum s-ar crede din exterior. Economiile din mediul corporate ar putea facilita cresterea investitiilor, dar guvernele asiatice se tem de proiecte neprofitabile care au declansat criza asiatica in urma cu opt ani.

Intre timp, guvernele asiatice au cumparat din excedentele inregistrate bonuri de trezorerie americane, finantand astfel deficitul bugetar al Statelor Unite si relansand puterea de cumparare. Rezultatele unei astfel de politici nu pot fi decat benefice pentru exportul asiatic, care functioneaza acum la "capacitate maxima."

Acest du-te-vino financiar ii da Asiei doua motive pentru care sa priveasca ostil o eventuala corectare a dezechilibrelor existente, dar si o depreciere a dolarului american. Guvernele asiatice ar avea de suportat un declin serios in rezervele de dolari, si, mai grav, economiile lor bazate pe export ar fi zdruncinate de o incetinire a Statelor Unite.

Devine evident ca principalul obiectiv al tarilor asiatice este realizarea unei corectii financiare in cel mai usor mod posibil. "Exista premisele unei reusite in care sa vedem o apreciere graduala a monedelor asiatice combinata cu expansiunea cererii domestice", a conchis Harrigan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO