Business Internaţional

Mai este loc în UE? Procesul de extindere împarte Europa în două tabere

Autor: Vidu Vasile Valentin

15.12.2010, 23:20 24

Politica de extindere a Uniunii Europene (UE) este pusă laîncercare de criza economică şi de o anumită "oboseală aextinderii" din partea europenilor, dar mai multe ţări, între careMarea Britanie, Finlanda, Italia şi Suedia, încearcă să schimbeaceastă tendinţă, relatează AFP.

Miniştrii europeni ai afacerilor externe şi-au reafirmat în modoficial la Bruxelles "susţinerea fermă faţă de politica deextindere".

Însă, în culise, în opinia multora "nu este o perioadă propiceextinderii, care devine o politică a paşilor foarte mărunţi", arecunoscut un diplomat de la Bruxelles.

După ce a integrat zece ţări în 2004, Uniunea şi-a dat seama căa acceptat prea rapid ţări puţin pregătite, ca România şi Bulgaria,în 2007, apreciază un diplomat. "Din această cauză, clubul şi-aînăsprit regulile, se mişcă încet, iar astăzi este un pic frustrantpentru ţările care aspiră să se alăture." Negocierile de aderare cuTurcia stau mărturie în acest sens. În prezent, ele se apropie deun punct mort, în contextul în care Croaţia, care le-a început înacelaşi timp, în 2005, speră să le încheie în primul semestru din2011, pentru a adera la Uniune până în 2013.

Preşedinţia belgiană a Uniunii spera să atingă o nouă etapă,deschizând luna aceasta un nou capitol de negocieri cu Ankaraasupra Concurenţei.

Părţi întregi din cadrul negocierilor sunt blocate din cauzaimpasului în negocierile privind reunificarea Ciprului şi refuzuluiAnkarei de a recunoaşte Republica Cipru, care a aderat la Uniune în2004. În mod fundamental, ţări ca Franţa sau Germania sunt foartereticente faţă de ideea unei aderări a acestei ţări cu 78 demilioane de locuitori.

Însă, Turcia are apărătorii ei, între care ministrul britanic alafacerilor externe William Hague. El a apreciat, la Bruxelles, căeuropenii ar trebui să îşi continue eforturile "în vederea uneiaderări a Turciei" la Uniune. Abia lansate în iulie, negocierile deaderare ale Islandei sunt foarte afectate de diferende asuprapescuitului, iar Uniunea se pregăteşte să ia măsuri de retorsiune,interzicând debarcarea macroului islandez în porturile sale.

Ţară candidată din 2005, Macedonia aşteaptă în continuaredeschiderea formală a negocierilor de aderare, blocată de disputasa cu Grecia referitoare la numele său.

Miniştrii au mai hotărât marţi să transfere şefilor de stat şide guvern responsabilitatea acordării statutului de candidatMuntenegrului. Albania şi Serbia, care au depus o cerere în aprilieşi respectiv în decembrie 2009, nu au obţinut încă aceststatut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO