Business Internaţional

Mai multe bănci sunt acuzate că au manipulat Libor, una dintre cele mai importante dobânzi din sistemul bancar

Mai multe bănci sunt acuzate că au manipulat Libor, una dintre cele mai importante dobânzi din sistemul bancar

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

17.03.2011, 12:21 28

Autorităţile americane au lansat o anchetă prin care încearcă sădetermine dacă Libor, rata de referinţă a dobânziila dolar pe piaţa interbancară şi unul dintre ceimai importanţi indicatori în funcţie de care se stabilescdobânzile creditelor în valută, a fost manipulatăde către o serie de bănci americane şi europene, scrie The WallStreet Journal.

Mai multe bănci americane şi europene, careoferă date pentru calcularea Libor, au fostcontactate de anchetatori. Libor, utilizată pentru stabilireadobânzilor pentru orice fel de credite în dolari, de la celecoporatiste la cele auto, ar trebui să reflecte ratele la carebăncile se împrumută reciproc.

Băncile transmit ratele la care se împrumută,însă au apărut dovezi că în timpul crizei financiare acestea auraportat rate mai mici pentru că nu doreau să dezvăluie cât deriscante sunt percepute a fi. Deşi nu este clar cum se va desfăşuraancheta până la sfârşit, un rezultat ar putea fi schimbarea moduluide calcul al Libor.

Cercetările în această privinţă au început cu un an în urmă cu oserie de anchete neoficiale. Anchetele au fost lansate după cesemnele de întrebare privitoare la acurateţea ratelor raportate debănci pentru calcularea Libor s-au înmulţit. Bancaelveţiană UBS AG a făcut publică ancheta în cadrulraportului său anual publicat în această săptămână.

Aproximativ 16 bănci au fost contactate, însăancheta autorităţilor americane pare să se concentreze asupra unuigrup mai restrâns de bănci. Băncilor din cadrulgrupului li s-a cerut să depună mărturie în faţaSEC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO