Business Internaţional

Mai putini germani si francezi fara loc de munca

01.08.2005, 18:15 8

Rata somajului in Germania a scazut pentru a patra luna consecutiv in iulie, aceasta venind in continuarea semnalelor ce indica o revigorare a celei mai puternice economii europene pe fondul declinului monedei europene in raport cu dolarul, relateaza International Herald Tribune.

Aceasta evolutie a cursului de schimb a impulsionat exporturile si a dus la aprecierea indicatorului care masoara increderea in perspectivele mediului de afaceri.

Numarul somerilor, ajustat cu influenta factorului sezonier, s-a diminuat cu 42.000 de persoane, pana la 4,81 milioane de persoane, a anuntat Agentia Federala a Fortei de Munca din Germania. Rata somajului a scazut pana la 11,6% de la nivelul de 11,7% inregistrat in luna iunie. Declinul numarului de persoane fara loc de munca "se accelereaza", a declarat Wolfgang Clement, ministrul german al economiei si muncii.

"Cu siguranta ca in august si, in special, in septembrie si octombrie aceste cifre vor fi mult mai bune", a adaugat Clement.

Statisticile ratei somajului in zona euro pentru luna mai aratau ca doar Spania si Franta aveau o rata mai ridicata decat Germania.

In Hexagon, in luna iunie, rata somajului a coborat pentru prima oara in ultimii patru ani, potrivit datelor publicate de guvernul francez. Astfel, 28.000 dintre francezii aflati in somaj au reusit sa isi gaseasca un loc de munca, iar rata somajului a scazut pana la 10,1%, adica 2,7 milioane de persoane.

Economistii preconizau ca rata somajului va ramane neschimbata la 10,2%, nivelul maxim al ultimilor cinci ani.

Ministrul de finante Thierry Breton a comentat afirmand ca a avut loc "o imbunatatire incontestabila" a somajului in luna iunie.

"Lupta cu somajul este una pe termen lung si nu s-a incheiat acum", a precizat el.

Declinul monedei unice europene in fata dolarului, de 11% de la inceputul anului, i-a determinat pe executivii germani si italieni sa priveasca mai senin viitorul afacerilor lor. In luna iulie, indicatorul increderii in mediul de afaceri din aceste tari a atins o valoare superioara celor inregistrate in ultimele cinci luni. In Franta, a atins nivelul cel mai ridicat din luna martie.

"Vom angaja mai multi oameni in acest an", spune Bruno Salzer, directorul general al companiei de confectii Hugo Boss, care a angajat aproape 200 de oameni in primele sase luni ale anului. "Vanzarile pe piata locala au continuat sa creasca desi conditiile economice raman dificile", a continuat directorul Hugo Boss. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO