Business Internaţional

Managerii germani fac mai intai armata

01.04.2005, 00:00 20

Germanii au pus la punct o noua metoda de training pentru manageri. Acestia sosesc la un campus auster din Baden-Baden fara accesoriile obisnuite - soferi, secretare sau alte lucruri care ii ajuta sa ramana organizati.


Timp de trei saptamani, telefoanele sunt inchise, iar executivii cu potential sunt fortati sa isi ia concediu de la afacerile lor, de la familii si de la viata de zi cu zi, scrie FAZ Weekly.


"Pentru majoritatea managerilor, aceasta reprezinta o experienta total noua", spune Jurgen Bertsch, cel care se ocupa de programul Baden-Baden Management Forum. In aceasta calitate, Bertsch arata ca un fel de sergent intr-o tabara militara.


In jur de 30 de manageri se intalnesc de doua ori pe an la Palatul Biron din oraselul german. Urmatoarea intalnire va avea loc anul acesta, la scurt timp dupa Paste. Lista de participanti este tinuta secret, la fel ca si programul. Acest eveniment nu presupune participarea la seminarii obisnuite. Nu exista studii de caz si nici diplome de participare. Managerii au in medie 43 de ani si vin aici doar pentru a construi o retea care ii poate ajuta in cariera.


Sunt foarte multe cluburi care sunt proiectate sa ii ajute pe tinerii manageri, dar nici unul atat de exclusivist ca cel de la Baden-Baden. Elevii ajung managerii celor mai importante companii din Germania. Sunt admisi doar cei care au doi ani de experienta si care dovedesc aptitudini de conducere. In plus, trebuie sa primeasca recomandari de la oameni importanti din industrie.


"Oamenii ii urmaresc cu atentie tot anul pe cei pe care ii considera potriviti sa ii trimita la Baden-Baden. Alegerea lor reprezinta o mare onoare", a declarat managerul uneia dintre cele mai importante companii din Germania.


Cel care primeste biletul de aur stie ca va urma sa traiasca o experienta care ii va schimba viata. Tinerii manageri nu se asteapta sa devina peste noapte urmatorul presedinte al corporatiei Siemens, ca Klaus Kleinfeld, care a participat la seminar in 2002. De fapt, liderii care vin aici nu vizeaza neaparat companii multinationale ca Allianz, Bayer sau Daimler Chrysler. Intalnirea e organizata de The Society to Promote Future Business Leaders (Societatea care sustine promovarea viitorilor oameni de afaceri). Cei 107 membri sunt companiile industriale, banci, companii de asigurari, precum si companii de talie mijlocie reprezentative pentru economia Germaniei. Fiecare membru plateste cotizatii intre 2.500 euro si 12.500 euro pe an si i se ofera dreptul de a-si trimite tinerii manageri la Baden-Baden.


Sesiunile au inceput in 1954 din cauza "lipsei potentialului managerial pentru industria germana", iar cei 3.500 de manageri de top care au trecut pe acolo trebuie sa sustina aceste contracte toata viata lor. In acest oras s-au format extraordinare legaturi de prietenie, uneori au luat nastere si familii." Aici managerii de top vorbesc cu oameni ca ei lucruri pe care nu le pot discuta in mod obisnuit", declara Bertsch, care organizeaza sesiuni de lucru, lectii de gatit, cursuri  si concursuri de golf, dar si spectacole la opera.


Managerii stau intr-un hotel de nivel mediu, si ajung intr-un final sa-si rezerve locuri numai in acest gen de hoteluri la eventuale calatorii de afaceri, chiar daca secretarele considera ca unul de lux ar fi mai indicat.


De-a lungul timpului subiectele abordate la aceste intalniri au reflectat problemele cu care s-au confruntat managerii de top, cum ar fi relatia dintre industrie si politica, dar si imaginea lor publica. Totusi, nu trebuie sa ne inchipuim ca Baden-Baden ofera garantia atingerii nivelului managerial maxim. Un studiu realizat printre participanti arata ca o treime ajung in top-management, o alta treime in consiliul de administratie, iar ceilalti raman in pozitia pe care se afla astazi. lavinia.marin@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO