Business Internaţional

Manchester United raporteaza un profit mai mic cu 12 milioane de lire sterline

23.01.2006, 18:56 11

Castigurile cunoscutei echipe de fotbal din Anglia s-au redus considerabil ca urmare a diminuarii veniturilor din drepturi de televizare.

Echipa de fotbal Manchester United a realizat in perioada iunie 2004-iunie 2005 un profit de 46 milioane de lire sterline (66,9 mil. euro), cu 12,3 milioane de lire (17,9 mil. $) mai putin decat in anul precedent, informeaza BBC News.

Directorul executiv al echipei, David Gill, a declarat ca aceasta scadere a profitului vine ca urmare a diminuarii veniturilor din drepturi de televizare. Gill a declarat pentru BBC Five Live ca "a fost totusi un an profitabil pentru club, cu toate ca profiturile au inregistrat o scadere". "Patronul echipei, Malcolm Glazer, este multumit chiar si cu aceste rezultate fiscale", a continuat Gill.

Clubul va anunta oficial cifrele pentru anul trecut saptamana aceasta. Manchester are de platit impresarilor si agentilor aproximativ 2,2 milioane de lire (3,2 mil. euro) pentru transferuri, din care numai pentru transferul lui Wayne Rooney de la echipa Everton trebuie sa plateasca comisioane in valoare de 1,5 milioane de lire (2,2 mil. euro). Transferul a valorat 30 de milioane de lire sterline, deoarece Rooney e considerat cel mai promitator tanar fotbalist englez la ora actuala.

Cu toate ca echipa din Manchester a parasit Liga Campionilor inca din faza grupelor, Gill este increzator in faptul ca si anul viitor clubul va inregistra profituri destul de mari. "Previziunile pentru 2006 sunt foarte bune, dar nu pot spune ca profiturile vor fi de peste 50 de milioane de lire (73 de milioane de euro)", a afirmat acesta referitor la viitorul clubului.

Intrebat despre viitorul clubului pe termen mediu, Gill a declarat ca dupa terminarea lucrarilor de renovare si de extindere a stadionului, Old Trafford va avea cu 8.000 de locuri mai mult. "Acest lucru se va intampla la inceputul sezonului viitor, iar cifrele pe 2007 cu siguranta vor fi mult mai bune", spune Gill.

Conducerea clubului a declarat ca, in ciuda rezultatelor slabe inregistrate de echipa in ultima perioada, il sustine pe Sir Alex Ferguson in postul de manager al echipei. "Alex Ferguson are tot suportul clubului. Nu avem de gand sa-l schimbam din functie", a declarat Gill.

De la preluarea clubului de catre miliardarul american Malcolm Glazer, Manchester United nu a mai inregistrat rezultate spectaculoase. Din mai 2005 Glazer detine aproape in totalitate clubul Manchester, lucru care a nemultumit atat de mult fanii incat acestia au luat decizia de a-si infiinta propria echipa. Suma pentru care a fost achizitionat clubul a fost de 1,47 miliarde de dolari, in conditiile in care Manchester United este unul dintre cele mai bogate cluburi din intreaga lume.

La sfarsitul anului trecut, compania Vodafone a redus cu doi ani contractul de sponsorizare pe care il avea cu Manchester, contract in valoare de 36 de milioane de lire sterline (62 milioane de dolari). Criza de la Man Utd a culminat cu plecarea, in urma unui interviu in care isi critica dur coechipierii, a capitanului Roy Keane, dupa o perioada foarte lunga petrecuta la aceasta echipa. Pierderile suferite de Manchester ca urmare a eliminarii din Liga Campionilor inca din faza grupelor vor fi de aproximativ 2-3 milioane de euro.

Nici in campionatul Angliei Manchester nu sta prea bine, avand sanse slabe sa castige competitia interna din cauza avansului foarte mare pe care Chelsea il are deja acum, la jumatatea campionatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO