Business Internaţional

Manipularea Libor este nimic în comparaţie cu minciunile despre economia Chinei, spune un bancher

Manipularea Libor este nimic în comparaţie cu minciunile despre economia Chinei, spune un bancher

Autor: Mădălina Dediu Panaete, Cătălina Butan

24.07.2012, 00:03 2588

Manipularea dobânzilor Libor, scandal care a accentuat neîncrederea în bănci şi pieţe, produce pagube infime comparativ cu cele care ar putea fi provocate dacă ies la lumină datele reale privind starea economiei chineze, printre cele mai mari ale lumii, apreciază analistul Larry McDonald, fost vicepreşedinte al băncii americane Lehman Brothers, scrie CNBC. Mulţi analişti se tem că economia Chinei aterizează mai dur decât autorităţile lasă să se vadă.

"Este PIB-ul Chinei noul Libor?", se întreabă McDonald, autorul cărţii "Un eşec colosal al bunului-simţ: povestea din spatele prăbuşirii Lehman Brothers".

"Tot mai mulţi investitori pun sub semnul îndoielii veridicitatea datelor economice care vin din China", a adăugat acesta.

Economia chineză a crescut cu 7,6% în al doilea trimestru al acestui an, conform datelor publicate de gu­vernul chinez pe 13 iulie. Ritmul a fost mai rapid decât s-au aşteptat in­vestitorii, ameliorând temerile acestora privind o încetinire dramatică a celei de-a doua mari economii mondiale şi trezind apetitul pentru active mai riscante, precum acţiunile.

Însă scăderea importurilor şi a producţiei industriale indică un avans economic mai lent, sunt de părere McDonald şi alţi investitori. Potrivit băncii britanice Barclays, creşterea PIB-ul Chinei ar trebui să fie de 7,1%.

McDonald este îngrijorat că min­ciunile guvernelor şi băncilor privind, de exemplu, starea economiei sau dobânzile Libor pot mări riscul de pe pieţele financiare. Guvernele nu sunt sincere, iar acest lucru este vizibil în Europa, unde Banca Spaniei şi-a "actualizat" datele privind creditele neperformante.

"Unul dintre motivele deceniului pierdut al Japoniei a fost ascunderea de către guvern a pierderilor din sistemul bancar", a mai spus McDonald.

Lehman Brothers a dat faliment în 2008, ceea ce a provocat unde de şoc care s-au propagat pe pieţele financiare internaţionale.

Rezultatul a fost una dintre cele mai grave crize financiare şi economice mondiale de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO