Business Internaţional

Marea Britanie a pregătit planuri pentru situaţia în care criza datoriilor duce la dispariţia euro

Autor: Marius Oncu

04.11.2011, 16:08 322

Marea Britanie a pregătit planuri pentru posibilitatea dispariţiei monedei euro din cauza crizei datoriilor suverane din Europa, a declarat, vineri, ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, citat de AFP.

Întrebat, la summit-ul G20 de la Cannes, dacă guvernul britanic are pregătit un plan pentru această situaţie, Osborne a afirmat: "Marea Britanie şi executivul britanic se pregătesc pentru toate situaţiile".

Marea Britanie nu face parte din zona euro.

"Asta se aşteaptă lumea de la noi şi este responsabilitatea noastră faţă de cetăţenii britanici. Facem planuri. Administrăm datoria şi situaţia Marii Britanii, dar ne pregătim şi pentru ceea ce ne poate afecta la nivel mondial sau din zona euro", a adăugat el.

Criza din Grecia pus sub semnul întrebării viitorul zonei euro, scrie AFP.

Guvernul de la Atena a anunţat la începutul săptămânii planuri de a organiza un referendum asupra pachetului de ajutor financiar extern de la UE şi FMI, condiţionat de măsuri de austeritate. Franţa şi Germania au reacţionat dur la anunţul Greciei, care punea în discuţie acordul convenit săptămâna trecută, şi au avertizat chiar că statul elen ar putea fi nevoit să părăsească uniunea monetară.

Grecia a renunţat vineri la intenţia de a organiza referendumul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO