Business Internaţional

Marile banci americane au nevoie de inca 68 mld. dolari

07.05.2009, 17:25 11

Autoritatile americane au definitivat testele de stres menite sa indice care dintre bancile americane vor avea nevoie de capital suplimentar in cazul in care recesiunea se va adanci, scrie Bloomberg.

Testele, care determina situatia financiara a 19 banci, vor indica faptul ca sunt necesare mai multe miliarde de dolari pentru consolidarea finantelor bancilor, au declarat inainte de publicarea rezultatelor acestor teste persoane familiare cu situatia.
In urma analizarii situatiei celor 19 institutii financiare, s-a determinat pana acum ca Bank of America, Wells Fargo si Citigroup se numara printre institutiile care au nevoie de capital, in timp ce JPMorgan Chase si Goldman Sachs sunt printre cele care nu au, conform unor surse familiare cu deciziile.
Bank of America va avea nevoie de 34 miliarde de dolari, Wells Fargo de 15 miliarde de dolari, GMAC, divizia financiara a gigantului General Motors, va trebui sa atraga 11,5 miliarde de dolari, Citigroup 5 miliarde de dolari, in timp ce Morgan Stanley are nevoie de pana la 2 miliarde de dolari.
Niciuna dintre bancile ale caror bilanturi au fost atent examinate de autoritati nu risca sa intre in insolventa, a declarat presedintele trezoreriei americane Timothy Geithner, citat de BBC News.
"Am adunat autoritatile de supraveghere a sectorului financiar al tarii laolalta si intr-o actiune fara precedent le-am cerut sa analizeze cu atentie cat de puternice sunt aceste institutii in eventualitatea in care situatia economica se va deteriora", a declarat Geithner.
Rezultatele vor aduce transparenta si vor intari increderea in sistemul bancar, a mai declarat el.
El a adaugat ca este convins ca majoritatea bancilor vor fi capabile sa atraga fonduri din surse private, insa daca nu vor fi, guvernul ar putea fi nevoit sa le furnizeze noi fonduri publice.
"Niciuna din cele 19 banci nu risca sa intre in insolventa", a declarat seful finantelor americane.
El a adaugat ca daca participatiile detinute de guvern in vreuna din banci ar urca peste nivelul de 30% ca urmare a injectiilor de capital suplimentar, guvernul ar putea analiza posibilitatea de a-si asuma un rol mai activ de management.
"Daca ne vom confrunta cu astfel de situatii, va trebui sa determinam daca abilitatile de leadership ale boardurilor institutiilor implicate sunt destul de solide", a declarat Timothy Geithner.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO