Business Internaţional

Marile banci sunt tot mai pesimiste in legatura cu viitorul dolarului

20.01.2003, 00:00 53

Expertii valutari ai marilor banci europene si americane, precum Citibank, ABN Amro si BNP Paribas, si-au informat recent clientii ca nu prevad o reluare a cresterii dolarului in viitorul apropiat si si-au revizuit previziunile pentru cotatiile viitoare ale dolarului in defavoarea monedei verzi.
Unul dupa altul, investitorii renunta sa mai spere ca dolarul isi va reveni prea curand din declin, relateaza Wall Street Journal Europe. Cel mai recent exemplu este cel al Citibank, care si-a avertizat saptamana trecuta clientii ca aprecierea dolarului, care fusese anticipata de expertii sai, este foarte probabil sa nu mai apara.
Acum doua saptamani, specialistii bancii si-au informat clientii ca "premizele pentru redresarea dolarului raman in continuare la fel de solide" si ca "momentul pentru o crestere a dolarului este foarte aproape".
Miercurea trecuta insa, Steven Engalnder, economistul sef pe probleme valutare al bancii din Londra, le-a trimis cleintilor un e-mail care spunea ca "este foarte clar ca factorii care credeam ca vor genera o reluare a cresterii dolarului nu au avut efectul scontat".
La inceputul saptamanii trecute, expertii valutari de la ABN Amro Bank au confirmat aceasta perspectiva dupa ce si-au revizuit negativ previziunile pentru evolutia dolarului, in special fata de moneda unica europeana. Motivul: Cresterea numarului de contracte de acoperire (headging) pentru expunerea la dolar facute de managerii de fonduri si companii. "Costul pentru hedgingul pe dolar a scazut la cel mai mic nivel din 1993-94", a precizat banca.
Expertii valuari ai ABN prevad ca peste trei luni cotatiile vor fi de 1,09 dolari pe euro, 1,03 dolari peste sase luni si 1,01 dolari peste un an. Vechile previziuni erau de 96 de centi, 92 de centi si respectiv 92 de centi. Ei si-au modificat si previziunile pentru cursul de peste trei luni al dolarului fata de yen la 121 yeni pe dolar, de la 125 de yeni, iar previziunile pentru sase luni au ramas neschimbate la 124 si respectiv 120 de yeni pe dolar.
Alte revizuiri majore au fost facute la prognozele cotatiilor dolarului fata de lira sterlina si francul elvetian.
Ultimele cotatii ale dolarului erau de 1,0678 de dolari pe euro si 117,89 de yeni pe dolar.
Intre timp, vanzatorii de dolari isi intensifica vanzarile de moneda verde. Martea trecuta, expertii de la BNP Paribas si-au redus si ei asteptarile pentru dolar si i-au informat pe clienti ca dolarul va continua sa fie sub presiune.
David Mozina, strategist valutar sef la Bank of America din New York a spus ca moneda americana continua sa fie trasa in jos de "incertitudinea redresarii economiei americane, ratele de dobanda care se afla la minime istorice, scaderea apetitului investitorilor pentru activele americane si persistenta riscului de razboi impotriva Irakului" , precum si de deficitul enorm al contului curent al balantei de plati a Statelor Unite.
"Se pare ca problemele dolarului au radacini adanci si vor disparea prea curand", a adaugat el si a mentionat ca peste un an prevede ca euro va ajunge la 1,16 dolari, iar dolarul va fi intre 120 si 125 de yeni.
Totusi, dolarul nu a fost abandonat chiar de toata lumea. Carl Weinberg, economist sef la firma de consultanta High Frequency Economics din New York, a spus ca dupa incheierea tensiunilor cu Irakul, euro ar putea sa cada din nou la 94 de centi, iar yenul la 124 fata de dolar.
"Problema cu razboiul va disparea. Si atunci dolarul va creste datorita decalajului de crestere economica dintre Stele Unite si zona euro", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO