Business Internaţional

Mark Mobius: Europa va ieşi din criză mai robustă ca oricând

Mark Mobius: Europa va ieşi din criză mai robustă ca oricând

Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets

Autor:

21.06.2012, 00:02 2735

Mark Mobius, preşedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets, consideră că ţările europene s-au angajat într-un joc de durată al confruntărilor, însă necesar, din care Europa va ieşi puternică cum n-a fost niciodată, scrie CNBC. Unul dintre fondurile lui Mobius, Franklin Templeton, este administratorul activelor Fondului Proprietatea.

"Acest lucru va continua o perioadă lungă de timp. Ţările europene trebuie să cadă de acord asupra responsabilităţii fiscale şi să adopte principii noi. Este o schimbare majoră, dar eu cred că vor face aceste reforme şi Europa va ieşi din criză puternică cum n-a mai fost niciodată", a spus Mobius.

Mobius, care supraveghează administrarea unor active de 50 de miliarde de dolari, anticipează că Europa va avea pre­gă­tit cadrul pentru o uni­une fiscală în mai puţin de doi ani. El a adăugat că in­ves­titorii care mizează prea multă vreme pe acti­vele sigure în caz de criză vor rata un boom specta­culos pe pieţele globale.

"În timpul crizei subprime toată lumea era panicată, toţi fugeau de pe toate pieţele financiare spre bondurile Trezoreriei americane. Au învăţat însă o lecţie usturătoare deoarece majoritatea pie­ţelor au urcat în 12 luni cu 60-100%", a mai spus Mobius.

Mobius este renumit pentru experienţa pe pieţele emergente şi el crede că acestea oferă cele mai mari oportunităţi pentru investitori.

"Creşterea medie în acest an va fi de 5%, în comparaţie cu creşterea de maximum un procent pe pieţele ţărilor dezvoltate. Pieţele în curs de dezvoltare reprezintă 34% din capitalizarea de pe piaţa globală, iar majoritatea investitorilor au foarte puţin capital, dacă nu chiar deloc, investit pe aceste pieţe", spune Mobius. Economiile preferate ale investitorului sunt Vietnam şi Nigeria.

Mobius le recomandă investitorilor să-şi mărească expunerea în dolari pe pieţele în curs de dezvoltare prin fonduri mutuale. El sfătuieşte investitorii să nu parieze sume mari pe un singur activ, ci să investească câte puţin în fiecare lună timp de trei, patru ani în mai multe ţări, sectoare şi companii şi să-şi limiteze astfel riscul prin diversificarea portofoliului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO