Business Internaţional

Măsurile Uniunii Europene pentru ameliorarea recesiunii ce se profilează pe bătrânul continent

Măsurile Uniunii Europene pentru ameliorarea recesiunii...

Autor: Mihai Gongoroi

15.03.2020, 16:52 64

Uniunea Europeană a dezvăluit recent o serie de măsuri menite să amelioreze recesiunea care se profilează în acest an pe continent din cauza pandemiei de coronavirus, anunţă Bloomberg. 

Comisia Europeană a anunţat că va folosi la maximum flexibilitatea pe care o oferă regulile fiscal-bugetare din tratatele europene pentru a asigura suficienţi bani companiilor care au fost lovite puternic de criză.

Potrivit Bloomberg, Uniunea Europeană a dezbătut problema recesiunii şi a dezvăluit metodele de ameliorare a crizei.

Comisia a spus că măsurile luate de ţări pentru a ameliora impactul economic al coronavirusului nu vor fi luate în considerare în evaluarea deficitelor şi în conformitate cu normele UE. Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a afirmat că va "cere ca acele cheltuieli care sunt legate direct de combaterea epidemiei de coronavirus să nu fie luate în calcul la execuţia bugetară". Bugetul pe 2020 al României prevede un deficit de 3,6%, peste limita de 3% din tratatele europene.

Comisia va permite guvernelor naţionale libertate de decizie în ceea ce priveşte modul în care sunt ajutate companiile, executivul promiţând să se mişte rapid în aprobarea subvenţiilor pentru salarii, plăţi de impozite şi compensaţii pentru companii. De asemenea, va oferi sprijin pentru lichidităţi pentru întreprinderile mici şi posibil şi pentru bănci.

Comisia a afirmat că nu este exclus ca „băncile perfect sănătoase” să aibă nevoie de ajutoare de stat din cauza crizei actuale. Asta înseamnă că ţările ar putea oferi ajutoare creditorilor evitând, în acelaşi timp, toate consecinţele regulilor care se aplică, în mod normal, în cazul bail-in-urilor sau restructurărilor. Acest lucru ar putea ajuta băncile care suferă de daune cauzate de virus fără a afecta investitorii.

Blocul comunitar va înfiinţa un fond de investiţii „corona” de 37 de miliarde de euro. Aceasta va fi constituit din rezervele neutilizate din bugetul UE, fonduri iniţial menite să ajute regiunile mai sărace şi care pot fi acordate imediat pentru a ajuta sectoarele nevoiaşe.

Fondul propriu de investiţii al UE poate fi utilizat pentru a garanta împrumuturi de 8 miliarde de euro către 100.000 de întreprinderi mici şi mijlocii. Companiile afectate vor putea întârzia rambursarea creditelor existente.

Comisia a declarat că este pregătită să recomande declanşarea unei aşa-numite „clauze generale de evadare” în caz de declin sever în regiune. Aceasta ar putea acomoda o politică fiscală mai expansionistă pentru întregul bloc.

Pentru a reduce impactul asupra angajaţilor şi a ajuta la păstrarea locurilor de muncă, Comisia a spus că va promova scheme de lucru pe timp scurt, programe de „perfecţionare” şi „redimensionare” şi va accelera pregătirea unei propuneri legislative pentru un sistem european de reasigurare a şomajului.

Companiile aeriene vor fi eliberate până la 30 iunie, cel puţin, de la o obligaţie de a folosi sloturile aeroporturilor, o prevederea care obliga companiile să opereze cursele chiar dacă nu aveau niciun pasager în avioane. Comisia a recomandat renunţarea timp de patru luni, începând cu 1 martie, la această obligaţie.