Business Internaţional

McDonald''s respinge o cerere de restructurare

23.01.2006, 19:01 43

In cadrul unei intalniri ce a avut loc la New York, William Ackman, fondator Pershing si actionar important McDonald''s, le-a propus celorlalti actionari sa vanda prin franciza 1.000 de restaurante proprii de pe pietele mature, dar oferta sa a fost refuzata.

Acum compania detine 8.000 de restaurante, in Europa si America, dar nu s-a extins pe pietele din Asia si Rusia. Banii castigati urmau sa fie folositi tocmai pentru acoperirea acestor zone, informeaza site-ul newkerala.com.

Ackman a declarat mai multor investitori si analisti ca una dintre subdiviziunile McDonald''s, "McOpCo", are o performanta mult mai scazuta in comparatie cu celelalte.

"Cred ca resursele nu sunt alocate in mod eficient pentru ca aceasta afacere nu beneficiaza de independenta", a declarat Ackman.

McDonald''s nu a fost de acord cu aceasta strategie: "Continuam sa credem ca McOpCo nu va ajunge in acest mod la valoarea asteptata. Ackman nu a prezentat nimic nou in afara de ceea ce discutasem cu el inainte". Totusi, ei au acceptat ca McPoCo nu are rezultatele asteptate. "Imbunatatirea performatelor McOpCo, mai ales in afara SUA, reprezinta una dintre prioritatile noastre", a declarat McDonald''s. Ei vor prezenta mai multe detalii ale planului de imbunatatire pe 24 ianuarie, cand va avea loc un bilant al castigurilor pe 2005.

Ackman a declarat ca imbratiseaza aceasta idee. "Daca ei vor gasi o modalitate mai buna pentru a imbunatati McOpCo si de a crea profit actionarilor, sunt numai ochi si urechi", a afirmat el.

Dezbaterea in legatura cu vanzarea actiunilor a inceput in noiembrie, cand investitorii au initiat un plan prin care sa cedeze 65% din restaurante la 3,27 mld. $. McDonald''s a considerat ca acest plan nu va aduce beneficii actionarilor. Pe de alta parte, Ackman a afirmat ca ultimul sau plan a aparut dupa mai multe discutii cu francizori, actionari si alti specialisti. Aceasta propunere nu presupune noi datorii si nici nu ameninta creditorii. De asemenea, continuand sa detina 80% din McOpCo, McDonald''s nu va pierde mare lucru.

Ackman, ale carui actiuni ajung la 4,5% din McDonald''s, considera ca planul sau ar fi determinat ca pretul unei actiuni sa ajunga intre 46 si 50 de dolari.

Actiunile la McDonald''s au crescut cu 40 de centi, adica cu 1,2%, ajungand la 34,99 de dolari la bursa din New York. Ele s-au triplat, comparativ cu 12,12 dolari, cat valorau in martie 2003 si au crescut cu aproape 11% anul trecut. Multi analisti au fost insa de acord ca actiunile McDonald''s sunt subevaluate fata de cele ale concurentilor, precum KFC sau Taco.

Ideea lui Ackman a fost primita bine de mai bine de 100 de investitori la hotelul din New York, Millennium Broadway, dar cativa nu au ezitat totusi sa-l intrebe daca aceasta strategie va creste intr-adevar valoarea actuala a McOpCo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO