Business Internaţional

Merkel le cere nemtilor sa stranga cureaua

14.11.2005, 17:54 14

Cancelarul german desemnat, Angela Merkel, a facut public la sfarsitul saptamanii trecute programul de guvernare al "marii coalitii" alcatuita din crestin-democrati (CDU-CSU) si social-democrati (SPD), care propune atat masuri de austeritate bugetara, cat si cresteri de taxe, destinate, in opinia liderilor coalitiei, sa relanseze economia germana.

La prezentarea celor 143 de pagini ale programului, Merkel a declarat ca de acum inainte germanii va trebui sa stranga cureaua pentru a reduce deficitul bugetar, a flexibiliza piata fortei de munca, a accelera cresterea economica si, in final, a crea noi locuri de munca.

"Sunt absolut sigura ca succesul acestei coalitii va fi masurat dupa capacitatea guvernarii de a crea noi locuri de munca", a spus Merkel. Inca din timpul campaniei electorale, liderul CDU a aratat ca esential pentru Germania este reducerea nivelului somajului, care afecteaza aproape 11 % din forta de munca activa.

Liderii coalitiei s-au angajat sa reduca deficitul bugetar al Germaniei pentru a se incadra in paramentrii fixati de Pactul de Stabilitate al monedei unice europene - deficit bugetar maxim de 3 % din PIB - la orizontul anului 2007.

Liderii celor doua partide au anuntat ca aceasta presupune economii de cel putin 35 de miliarde de euro, ceea ce va presupune atat restrangerea cheltuielilor, cat si cresterea unor taxe pentru a obtine noi venituri la bugetul de stat.

Se are in vedere in principal cresterea TVA de la 16 % la 19 % si eliminarea unor facilitati fiscale destinate navetistilor si celor care achizitionau pentru prima data o locuinta. Social-democratii au insistat de asemenea asupra sporirii cotei de impozitare pentru cei cu venituri individuale mai mari de 250.000 de euro de la 42 % la 45 %.

Programul de guvernare prevede si flexibilizarea legislatiei muncii in beneficiul angajatorilor, simplificandu-se procedurile de disponibilizare si extinderea perioadelor de proba. De asemenea, contributiile pentru fondurile de pensii vor creste cu 0,4% pana la aproape 20 % din salariu incepand din 2007, iar cuantumul pensiilor va fi inghetat pentru urmatorii 4 ani.

Saptamana viitoare cele doua partide vor organiza conventii nationale care sa ratifice acest acord de guvernare, urmand ca pe 22 noiembrie cabinetul Merkel sa ceara votul de investitura Bundestagului. mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO