Business Internaţional

Microsoft nu mai acorda angajatilor optiuni

10.07.2003, 00:00 21



Microsoft a devenit prima mare companie de software care a decis sa renunte la acordarea optiunilor de achizitie a propriilor actiuni angajatilor, renuntand astfel la controversata metoda de recompensare a personalului care a contribuit la explozia sectorului de hi-tech din anii 1990.



Masua face parte dintr-o schema de ajustare a politicii salariale a companiei fata de cei 50.000 de angajati care acum vor primi direct pachete de actiuni, in loc sa beneficieze de optiuni de achizitii pentru a le achizitiona la termen.



Optiunile pentru cumpararea de actiuni permit angajatilor sa cumpere actiunile firmei la un pret preferential la o data viitoare, ci scopul de a conditiona mai strans recompensarea angajatilor de nivelul de performanta atins de companie.



In timpul anilor 1990 multe firme, mai ales companiile de high-tech, promitatoare dar fara disponibilitati cash, obisnuiau sa acorde angajatilor pachete generoase de optiuni, de multe ori in loc de salariu. Insa pe masura ce cursurile bursiere au inceput sa scada, apetitul personalului pentru optiuni s-a diminuat. Practicile de salarizare cu optiuni au trezit suspiciunea investitorilor, deoarece aceste facilitati nu sunt inregistrate in bilantul contabil. Multi analisti sunt de parere ca excluderea optiunilor de la capitolul de cheltuieli lasa impresia ca firmele de high-tech sunt mai profitabile decat in realitate.



Intr-o conferinta de presa, directorul financiar al Microsoft, John Connors, a spus ca informatiile detaliate referitoare la impactul modificarilor de compensatii salariale asupra companiei vor fi disponibile o data cu raportarea rezultatelor pe ultimul trimestru al anului fiscal si pe intreg anul trecut, pe 17 iulie. Reprezentantul Microsoft nu a comentat zvonurile conform carora compania ar putea acorda dividende speciale in valoare de peste 10 miliarde dolari.






Un pret prea mare?



Tocmai aceasta particularitate a optiunilor, faptul ca nu se regasesc in contabilitatea companiei a determinat Microsoft sa renunte la aceasta tehnica de recompensare a angajatilor. Acordarea pachetelor de actiuni pentru personal este inregistarta in bilantul companiei, ceea ce permite analistilor o mai buna evaluare a pozitiei financiare a firmei.



De asemenea, Microsoft a argumentat ca actiunile sunt oricum o alternativa mai valoroasa decat optiunile, deoarece actiunile au valoare in orice moment, in vreme ce optiunile isi pierd valoarea daca pretul actiunilor la bursa scade sub cel prevazut initial.



Aceasta dezbatere legata de formele de compensare si avantajele fiecarei alternative se duce de mult timp intre companii si consultantii pe probleme salariale. Majoritatea sunt insa de acord ca un aspect crucial este conditinarea compensatiei de performantele firmei. Una dintre principalele temeri este insa legata de posibilitatea ca interesele pe termen lung ale comapniei sa nu fie afectate de concentrarea atentiei pe evolutia pe termen scurt a cursului bursier al actiunilor.




Reactii



Directorul executiv al Cisco Systems, John Chambers, a declarat CNN ca firma sa nu-si va schimba politica de acordare a optiunilor pentru angajati. "Planurile de acordare a optiunilor reprezinta cea mai buna metoda pentru a alinia obiectivele angajatilor si ale investitorilor, deoarece in acest mod angajatii sunt rasplatiti doar daca creeaza valoare pentru investitori."



Un purtator de cuvant din partea Intel, unul dintre cei mai mari suporteri ai schemelor de recompensare bazate pe optiuni, a spus ca la ultima adunare a actionarilor s-a stabilit ca politica sa nu va fi modificata. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO