Business Internaţional

Mii de oameni se adună în toată Australia pentru a susţine reforma indigenă

Mii de oameni se adună în toată Australia pentru a...

Autor: Laura Buciu

02.07.2023, 10:46 53

Mii de persoane s-au adunat duminică în Australia pentru a susţine o campanie de recunoaştere a populaţiei indigene a ţării în Constituţie, înainte de un referendum care va avea loc în cursul acestui an, după o scădere recentă a sprijinului pentru această schimbare, potrivit Reuters.

Referendumul, care va avea loc probabil între octombrie şi decembrie, urmăreşte să modifice constituţia şi să stabilească un organism consultativ - Vocea Indigenilor în Parlament - pentru a le oferi aborigenilor şi insularilor din Strâmtoarea Torres un cuvânt direct de spus în politicile care îi afectează.

Guvernul laburist de centru-stânga al premierului Anthony Albanese susţine schimbarea, în timp ce conservatorii din opoziţie, liberalii-naţionali, îndeamnă la un vot negativ.

Duminică, un tweet al Consiliului australian al serviciilor sociale a arătat participanţii la mitingul din Sydney în tricouri cu cuvintele „Votaţi Da” şi şepci cu cuvintele „Declaraţia Uluru”, referindu-se la un document cheie care solicită o voce a indigenilor.

Yes23, grupul din spatele a peste 25 de mitinguri la nivel naţional, a declarat pentru Reuters că mulţimea din Sydney a fost de aproximativ 3.000 de persoane şi că se aşteaptă ca până la 25.000 de persoane să participe în total.

„Aceste evenimente comunitare sunt oportunităţi pentru ca oamenii să se adune şi să obţină informaţii valoroase despre importanţa unui referendum de succes în acest an”, a declarat directorul de campanie al Yes23, Dean Parkin.

Ziua de acţiune vine după ce sprijinul pentru referendum părea să se diminueze, potrivit unui sondaj de luna trecută, care arăta pentru prima dată că „Nu” conduce pentru prima dată, cu 51% la 49%.

Opozanţii, inclusiv unii indigeni, au declarat că propunerea nu are detalii şi că îi va diviza pe australieni.

„Noi nu ne concentrăm cu adevărat pe sondaje, ci pe ceea ce ne concentrăm este munca pe care o implică ieşirea şi discuţiile cu oamenii”, a declarat duminică directorul Yes23, Rachel Perkins, pentru postul de televiziune ABC.

Australienii indigeni, care reprezintă 3,8% din populaţie, se confruntă cu dezavantaje, inclusiv discriminare, rezultate slabe în domeniul sănătăţii şi educaţiei şi rate ridicate de încarcerare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO