Business Internaţional

Miliardarii Ucrainei salveaza bancile de la colaps

13.11.2008, 16:24 30

Cativa oameni de afaceri ucraineni au incheiat acorduri de achizitionare a doua dintre bancile cu cele mai mari probleme ale tarii, miscare ce ar putea contribui la stabilizarea sectorului financiar al Ucrainei, scrie Financial Times.

Un administrator de stat al Prominvestbank, a sasea mare banca ucraineana, a anuntat vanzarea unei participatii de 68% din cadrul bancii catre un consortiu de investitori strategici condus de fratii Andrii si Serghei Kluiev, doi bogati afaceristi-parlamentari.
Actiunile au fost vandute de Volodimir Matviencko, presedintele bancii, impreuna cu rude si angajati. Acestia sustin ca a existat o campanie menita sa determine o retragere masiva a depozitelor din cadrul bancii.
Anterior, miliardarul Dmitro Firtash, partenerul Gazprom in livrarea de gaze naturale catre Ucraina, anuntase achizitia unei participatii majoritare de 90% in cadrul unei alte banci ucrainene cu probleme, Nadra Bank. Oficialii Nadra au refuzat sa comenteze.
Firtash a declarat ca fiecare tara isi dezvolta propriile solutii de iesire din criza. "Presedintele a declarat ca Ucraina nu isi va salva bancile cu banii contribuabililor, astfel incat este clar ca in Ucraina oamenii de afaceri vor fi cei care vor putea face acest lucru, iar eu, ca ucrainean, cumpar aceasta banca."
Aceasta evolutie urmeaza deciziei luate de Fondul Monetar International de acordare a unui imprumut standby de 16,4 mld. dolari Ucrainei pentru salvarea de la intrarea in colaps economic. Oficialii ucraineni au declarat recent ca imprumutul acordat de FMI si noii investitori in cadrul bancilor vor restabili increderea in sistemul financiar al Ucrainei si in moneda aflata in scadere a acesteia.
In octombrie, banca centrala a injectat peste 600 de milioane de dolari printr-un pachet de salvare in cadrul Prominvestbank, a inghetat depozitele bancii si a introdus un management de stat. In cazul bancii Nadra nu s-au luat masuri de urgenta, insa aceasta reprezenta totusi un motiv de ingrijorare pentru autoritati.
Banci ucrainene de dimensiuni similare au fost vandute in anii anteriori cu 700-pana la 2 miliarde de dolari. Desi preturile la care s-au incheiat cele mai recente tranzactii nu au fost specificate, acestea sunt estimate a fi mult mai mici din cauza crizei globale.
Alexander Valchisen, director de cercetare in cadrul Investment Capital Ukraine, o banca de investitii cu sediul in Kiev, a declarat: "Acesti investitori au platit mai putin, cam 100-125 mil. $ pentru o participatie majoritara in Nadra si 240-270 mil. $ pentru Prominvestbank. Insa, dupa parerea mea, acesti investitori ar putea investi aceeasi suma sau chiar mai mult pentru a mentine bancile pe linia de plutire".
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO