Business Internaţional

Miliardarul indian Lakshmi Mittal are nevoie de 1 mld. euro

24.03.2009, 17:46 20
Arcelor Mittal, cel mai mare producator de otel la nivel mondial, a lansat ieri o emisiune de obligatiuni convertibile in actiuni in valoare de un miliard de euro, confirmand in acelasi timp estimarile privind un profit operational de un miliard de dolari (767 milioane de euro) in primul trimestru din 2009, scrie Thomson Reuters.
Compania, ale carei actiuni au coborat saptamana trecuta pana aproape de minimul ultimilor cinci ani, a precizat ca emisiunea de obligatiuni este menita sa diversifice sursele de finantare ale grupului. Arcelor Mittal a inregistrat pierderi de 2,6 miliarde de dolari in trimestrul precedent, in conditiile in care pretul otelului a scazut cu 75% fata de nivelul record din in vara anului trecut.
Grupul siderurgic este controlat de omul de afaceri indian Lakshmi Mittal, care se situeaza pe locul 8 in clasamentul Forbes al celor mai bogati oameni din lume, Averea sa, constituita in principal din actiuni la Arcelor Mittal, este estimata de celebra revista americana la 19,3 miliarde de dolari (14,8 miliarde de euro).
Intr-o prima etapa, vor fi vandute investitorilor privati obligatiuni in valoare de 750 milioane de euro, suma ce ar putea fi majorata cu inca 120 milioane de euro, potrivit oficialilor grupului.
Restul obligatiunilor, care insumeaza 15% din total, vor putea fi accesate de bancile participante la operatiune intr-o a doua faza. Instrumentele financiare, care au scadenta in 2013, vor putea fi convertite in titluri bursiere la un raport de o obligatiune pentru o actiune incepand cu luna mai a acestui an.
Obligatiunile emise de Arcelor Mittal vor avea o dobanda de 7,25-7,75%, platibila de doua ori pe an, au precizat reprezentantii companiei. Operatiunea este intermediata de Calyon, divizia de investitii bancare a Credit Agricole, si de Société Générale.
Compania, infiintata in urma cu trei ani prin preluarea ostila a Arcelor de catre Mittal Steel, opereaza si pe piata romaneasca, unde detine combinatele siderurgice de la Galati, Iasi si Hunedoara si operatorul portuar Romportmet Galati.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO