Business Internaţional

Millennium si BPI nu mai fuzioneaza

27.11.2007, 19:06 12

Bancile portugheze Millennium BCP si Banco BPI au incheiat negocierile privind fuziunea in urma careia ar fi rezultat cea mai mare banca portugheza, scrie Bloomberg.
Cele doua institutii financiare, care ocupa locurile doi, respectiv cinci in topul celor mai mari banci din Portugalia, au anuntat insa ca discutiile s-au soldat cu un insucces.
Negocierile privind fuziunea au debutat pe 6 noiembrie, dupa ce la sfarsitul lunii precedente Millennium a respins propunerea BPI, care oferea o jumatate de actiune proprie in schimbul unei actiuni a Millennium. Oferta BPI evalua o actiune a Millennium la 2,84 euro, valoarea de piata a bancii ajungand la 10,2 mld. euro.
Inainte de demararea discutiilor privind fuziunea, directorul executiv al Millennium, Filipe Pinhal, declara ca principala obiectie adusa ofertei BPI este aceea ca nu ofera actionarilor un castig suficient pentru a ceda controlul bancii.
La sfarsitul sedintei de tranzactionare de la finele saptamanii trecute, pretul actiunilor Millennium a ajuns pana la 3,17 euro, in crestere cu 3,3% fata de sedinta precedenta si cu 12% mai mult fata de oferta BPI.
Valoarea de piata a bancii a ajuns pana la 11,5 mil. euro. In acelasi timp, actiunile BPI au urcat cu 3,7%, pana la 5,67 euro, valoarea totala a institutiei ajungand la 4,3 mld. euro.
In cazul unui succes, fuziunea dintre cele doua institutii ar fi creat cea mai mare banca portugheza si a treia din Peninsula Iberica, care ar fi detinut active de 125 mld. euro, avind 1.500 de filiale si 18.000 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO