Business Internaţional

Minim 120 de euro pe zi pentru muncitorii est-europeni din Norvegia

09.02.2005, 00:00 198



Sindicatele din Norvegia au solicitat reglementarea unui salariu minim in sectorul de constructii pentru a preintampina un eventual "dumping salarial" din partea companiilor din Europa de Est, informeaza Euobserver.



Confederatia Sindicatelor din Norvegia a facut apel pentru impunerea unei masuri legale in acest sens, sustinand ca un salariu minim orar de 15 euro ar trebui sa fie practicat atat de constructorii norvegieni cat si de cei straini care desfasoara lucrari in tara.



In acest moment, muncitorii in constructii din Polonia sau Lituania sunt platiti cu aproximativ 2,40 euro pe ora. Cu toate ca firmele din aceste tari sunt impiedicate sa isi stabileasca reprezentante in Norvegia, ele apeleaza la outsourcing, "imprumutand" forta de munca autohtona contractorilor norvegieni.



Norvegia a mai introdus si alte restrictii pentru muncitorii proveniti din tarile care s-au alaturat UE in mai 2004.



Fara sa fie membru UE, Norvegia apartine zonei economice europene si zonei Schengen, si de aceea respecta normativele referitoare la circulatia libera a fortei de munca.



Un caz similar s-a incheiat recent in instantele suedeze, sindicatele din constructii din aceasta tara blocand trei santiere apartinand unor companii din Lituania, protestand impotriva practicilor de dumping salarial.



In decembrie, justitia a decis ca actiunea suedezilor a fost indreptatita, starnind nemultumirea guvernului lituanian care a inaintat o plangere la Comisia Europeana. Verdictul Comisiei intarzie sa apara.



In aceste zile, industria constructiilor din Suedia protesteaza vehement la adresa noii directive europene a serviciilor, care ar putea determina o deschidere si mai ampla pentru companiile straine cu costuri salariale reduse si standarde de sanatate si securitate a muncii inferioare celor practicate de nordici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO