Business Internaţional

Ministrii de externe europeni cer anularea rabatului acordat Marii Britanii

24.05.2005, 18:29 12

Ministrii de externe ai tarilor din Uniunea Europeana au parasit nervosi dezbaterea cu usile inchise referitoare la metodele de finantare propuse pentru anul 2007, arata EUObserver.

Starea de agitatie a fost declansata de Gordon Brown, ministrul de finante al Marii Britanii, care a declarat ca Londra nu va ezita sa foloseasca dreptul de veto pentru a se agata de o controversata taxa, pe care celelalte state vor sa o desfiinteze.

In timpul intålnirii, care a tinut mai mult de patru ore, mai multe tari si-au exprimat nemultumirea in legatura cu amånarea propunerilor inaintate de Luxemburg, tara care detine presedintia prin rotatie a Uniunii Europene.

Italia a precizat ca se cheltuiesc prea multi bani pentru agricultura si a criticat dur taxa britanica, cåstigata in 1984 de Margaret Thatcher, fostul premier britanic.

Taxa a adus bugetului britanic 4,6 miliarde de euro anul trecut, o cifra care este previzionata sa ajunga la 8 miliarde de euro in anul 2007.

Spania, care a spus ca va forma un front comun cu Portugalia in ceea ce priveste reducerea ajutoarelor comunitare regionale, a protestat impotriva reducerii bugetului pentru agricultura si a cerut ajutoare pentru regiunile mai sarace. De asemenea, Spania a atacat problema taxei britanice.

Irlanda, alta tara care beneficiaza de ajutoare regionale, este preocupata de aceasta decizie de reducere a ajutoarelor cu 40 de miliarde de euro. Irlandezii au declarat ca propunerile de reducere a ajutoarelor sunt prea drastice.

Alaturi de Franta, ajutoarele pentru agricultura se vor indrepta catre Romånia si Bulgaria si vor fi acoperite din bugetul CAP (Planul Agricol Comun), care se aloca celor 25 de state membre.

In timpul dezbaterii, Jack Straw, secretarul de stat pentru externe, a continuat sa sustina taxa in pofida atacurilor primite din partea Spaniei si a Italiei. Chiar daca Marea Britanie a cåstigat rabat, Straw a declarat ca tara sa a platit impozite mai mari catre UE decåt Italia, iar Spania, care este beneficiar net de fonduri europene, a virat mai putini bani la bugetul UE.

Multe dintre tarile membre cred ca propunerile presedintiei UE submineaza incercarile Comisiei Europene de a spori competitivitatea, prin reducerea cu 50 de miliarde de euro a bugetului. Aceasta parere a fost intarita de Danemarca si de Irlanda.

Discutiile referitoare la bugetul pentru perioada 2007-2013 au fost dezbatute pe de o parte de Comisia Europeana, Executivul Uniunii Europene, iar pe de alta de cei sase mari contribuabili: Marea Britanie, Franta, Germania, Austria, Suedia si Olanda, care vor sa limiteze bugetul. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO