Clarificările date de Waszczykowski, citat duminică de agenţia poloneză de stat PAP (informaţii preluate de Reuters), vin în contextul în care preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse, pe fondul găzduirii elementelor sistemului antirachetă american, considerat o ameninţare la adresa Moscovei.
Aflat într-o vizită de două zile în Grecia, Putin a reiterat, în cadrul unei conferinţe de presă de vineri seară, alături de premierul grec, Alexis Tsipras, avertismentul asupra scutului antirachetă din România şi Polonia, acuzând că, deşi Moscova a solicitat în nenumărate rânduri că va lua măsuri represive în caz contrar, Washingtonul şi aliaţii săi au ignorat aceste avertismente.
"Preşedintele Putin trebuie să ştie foarte clar că scutul antirachetă din Polonia nu are nicio legătură cu securitatea Rusiei. Sistemul este instalat pentru a apăra Europa în cazul unui atac cu rachete lansat din Orientul Mijlociu", a declarat Waszykowski într-un interviu publicat de agenţia PAP duminică.
"Cu toate acestea, prezenţa militară a Statelor Unite (în Polonia) şi a forţelor NATO este o reacţie la comportamentul cu adevărat agresiv al autorităţilor ruse, care ne intimidează. Va fi o prezenţă de natură defensivă, nu reprezintă nicio ameninţare la adresa Rusiei", a mai explicat ministrul polonez.
Putin nu a specificat vineri ce măsuri plănuieşte Rusia să ia, dar a insistat că în acest caz nu Rusia va face prima mişcare, ci doar va răspunde acţiunilor Washingtonului. "Nu vom acţiona până când nu vom vedea rachete în zone învecinate cu noi", a mai specificat Putin. Liderul rus a respins argumentul potrivit căruia sistemul antirachetă este necesar pentru a contracara orice ofensivă din partea Iranului, spunând că nu are niciun sens, deoarece a fost încheiat un acord nuclear în această privinţă cu Iranul anul trecut.
Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice în România şi Polonia a fost de la început o sursă de tensiuni cu Moscova. Rusia consideră că sistemele militare sunt îndreptate împotriva sa, deşi Alianţa Nord-Atlantică a dat asigurări că sunt vizate capacităţile balistice ale unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord.
Scutul american antirachetă de la Deveselu a devenit operaţional pe 12 mai, aflându-se la 180 de kilometri de Bucureşti, în comuna Deveselu la Baza Militară 99 Deveselu (judeţul Olt). El are 24 de interceptoare de tip SM-3 şi se activează la detectarea unei rachete ostile de către radarele fixe sau mobile. Capabilitatea tehnică a bazei include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii.