Business Internaţional

Modificarea cursului valutar din Argentina a afectat toate pietele emergente

21.06.2001, 00:00 40



O schimbare aparent nersemnificativa a regimului valutar din Argentina s-a repercutat asupra pietelor valutare din intreaga lume.

La sfarsitul saptamanii trecute, Domingo Cavallo, ministrul economiei, a anuntat ca exportatorii si importatorii vor fi scutiti partial de mecanismul prin care peso-ul, moneda nationala a Argentinei, este legat de dolar. Pietele financiare au interpretat aceasta masura ca o depreciere efectiva a monedei.

Pietele financiare sunt foarte sensibile la stirile din Argentina, dupa seria de informatii negative din acest an, iar orice modificare a peso-ului influenteaza si cotatia monedelor celorlalte state in curs de dezvoltare.

Cele mai afectate au fost pietele monetare din America Latina, atat realul brazilian, cat si peso-ul chilian atingand minime istorice, dar unda de soc s-a resimtit chiar si in Ungaria sau Hong-Kong, informeaza BBC.

Recentele crize au demonstrat ca pe pietele financiare emergente se manifesta un "efect de domino", astfel ca vestile proaste dintr-o tara se simt si in regiuni care nu au nici o legatura.

Cavallo s-a declarat frustrat de reactia pietelor internationale, pe care a pus-o pe seama ignorantei. "Comportanentul investitorilor demonstreaza ca ei nu au inteles ceea ce am vrut noi sa facem, dar acest lucru nu ma surprinde. Pietele nu au inteles nici legarea peso-ului de dolar din 1991", a declarat Cavallo.

Modificarile propuse de ministrul economiei reprezinta o incercare de a asigura economia argentiniana de efectele negative ale regimului valutar actual, prin care moneda nationala este cotata la paritate egala cu dolarul.

Exportatorii vor primi mai multi peso pentru fiecare dolar incasat din vanzarea marfurilor, pe baza unei combinatii intre moneda americana si euro, in timp ce importatorii vor fi afectati de o diferenta de curs, care va face produsele lor mai scumpe.

Variatia in ambele directii se poate apropia de 7%. Convertibilitatea va fi insa pastrata, declara oficialii argentinieni.

Planul a fost conceput in acest an, cand economia Argentinei era pe punctul de a cadea in prapastie, dupa o perioada de recesiune de aproape trei ani.

O tranzactie recenta de transformare a obligatiunilor, din titluri pe termen scurt in titluri pe termen mai lung, in valoare de 30 miliarde de dolari, a amanat plati externe de 16 miliarde de dolari, dand astfel Guvernului timp sa incerce revigorarea economiei.

Totusi, reforma sistemului monetar a readus in discutie posibilitatea unei crize financiare. Mai rau, pietele financiare au fost bulversate de complexitatea acestor masuri, care nu au echivalent in istoria recenta a politicilor monetare.

Confuzia in ceea ce priveste implicatiile noului regim valutar au determinat o puternica tendinta de vanzare pe pietele financiare argentiniene.

Principalul indice al Bursei de Valori din Buenos Aires, Merval, a pierdut 5,5% in timpul sedintei de tranzactionare, dupa ce reusise sa castige putin teren la inceputul zilei.

In final, indicele a inchis in scadere cu patru procente. Dar, avand in vedere ca bursele din Argentina au fost inchise in prima zi a saptamanii, efectele schimbarilor s-au resimtit mai ales pe alte piete emergente.

In Brazilia, nici interventiile bancii centrale nu au putut salva realul, moneda nationala braziliana, de la prabusirea spre un nou minim istoric, dupa ce pierduse deja in acest an un sfert din valoare comparativ cu dolarul.

In afara de piata monetara, au mai fost afectate si pietele de capital din Brazilia. ai in Uruguay, ingrijorarea in privinta tulburarilor de pe piata de capital a determinat guvernul sa largeasca banda de fluctuatie a monedei nationale in raport cu dolarul.

Dar influentele cele mai semnificative s-au simtit in economiile care au, ca si Argentina, monedele nationale legate deo valuta puternica, cum ar fi Bulgaria, Hong Kong si statele baltice. Aproape toate monedele nationale importante din Asia au cazut, necesitand chiar interventii ale bancilor centrale.

Nici Europa nu a putut evita problemele. Pietele financiare din Spania, care au legaturi stranse cu America Latina, au fost zguduite serios, indicele Ibex al bursei din Madrid pierzand patru procente.

De asemenea, monedele statelor in curs de dezvoltare de pe continentul european, in special forintul ungar, au avut destul de mult de pierdut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO