Business Internaţional

MOL a rascumparat actiuni de 5 mil. $ in doua zile

MOL a rascumparat actiuni de 5 mil. $ in doua zile

MOL opereaza 1.000 de statii de alimentare in Europa Centrala si de Sud-Est

24.03.2008, 19:03 26

MOL, cel mai mare grup ungar de petrol si gaze, a cheltuit 5 milioane de dolari (3,210 mil. euro) pentru rascumpararea de actiuni in incercarea de a impiedica achizitia companiei de catre rivalii de la OMV.
MOL a rascumparat joi un numar de 21.000 de actiuni la pretul de 20,004 forinti (77,6 euro) pe actiune, iar vineri a achizitionat 20.000 de actiuni, la pretul de 20.330 de forinti (78,9 euro) pe actiune. Grupul ungar a anuntat ca detine acum 122.600 din actiunile proprii.
OMV si-a dublat anul trecut participatia detinuta la MOL pana la 20,2% si si-a exprimat dorinta de a cumpara restul actiunilor la pretul de 32.000 de forinti (124 de euro) pe actiune. Conducerea MOL a refuzat oferta companiei austriece, iar guvernul ungar a emis o lege pentru a putea impiedica o eventuala preluare. Joi, la inchiderea bursei, o actiune la MOL valora 20.000 de forinti (77,7 euro).
La inceputul acestei luni, MOL a vandut 8,8 milioane de actiuni, adica un pachet de 8%, la pretul de 829 de milioane de euro (94,3 euro/actiune) companiei Oman Oil Company, detinuta de guvernul Omanului. In urma acestei tranzactii, MOL a preluat de la OOC anumite active internationale, dar si echivalentul unei sume in numerar.
"Suntem foarte incantati de acordul incheiat cu acest nou partener strategic, care va contribui cu activele si relatiile sale de afaceri la oferirea de valoare adaugata actionarilor nostri, in linie cu strategia noastra independenta. Aceasta colaborare strategica va oferi companiei MOL potential de crestere in Orientul Mijlociu, Asia Centrala si alte regiuni", a declarat Zsolt Hernadi, presedintele consiliului de administratie si directorul general al grupului ungar.
Conducerea companiei ungare a propus anularea unui pachet de 5,58 milioane de actiuni, din cele 109,68 milioane detinute de companie, pentru a "creste profitul actionarilor". Actionarii vor vota cu privire la aceasta propunere in cadrul unei sedinte programate pe data de 23 aprilie.
Luna trecuta, Asociatia Traderilor Independenti de Petrol din Europa (UPEI) a trimis o scrisoare Comisiei Europene (CE) in care isi exprima ingrijorarea cu privire la o posibila fuziune dintre grupul austriac OMV si compania ungara MOL, care ar avea un impact negativ asupra pietei.
UPEI considera ca o fuziune dintre grupul austriac de petrol si gaze OMV si MOL ar avea un "urias impact negativ" asupra pietei si ar conduce la o majorare semnificativa a preturilor atat pentru consumatorii comerciali, cat si pentru cei privati. Executivul european investigheaza in prezent efectele negative asupra mediului concurential in statele din Europa Centrala, pe care le-ar putea avea o fuziune dintre cele doua companii, dupa ce OMV a informat oficial CE, la 31 ianuarie, cu privire la intentia de a prelua MOL.
Fuziunea dintre OMV si MOL ar duce la formarea unei companii care ar avea forta sa compenseze influenta sporita a Rusiei si Kazahstanului pe piata energetica europeana, conform declaratiei directorului general al grupului austriac, Wolfgang Ruttenstorfer.
"Piata energetica europeana are nevoie de un grup puternic, care sa concureze Rusia", a declarat seful OMV, adaugand insa ca OMV are o relatie buna cu grupul rus Gazprom, care dateaza de peste 40 de ani. Ruttenstorfer a dezmintit informatiile aparute in urma cu cateva saptamani, conform carora Gazprom este interesat sa cumpere actiuni OMV.
MOL este una din cele mai mari companii de petrol si gaze din Europa Centrala si de Est, avand sediul central la Budapesta. Capitalizarea de piata a grupului este de peste 15 miliarde de dolari. Avand 15.000 de angajati, compania isi desfasoara activitatea in Europa, Orientul Mijlociu, Africa si tarile CSI. MOL detine trei rafinarii in Ungaria, Slovacia si Italia si opereaza 1.000 de statii de alimentare in Europa Centrala si de Sud-Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO