Business Internaţional

Mol, profitul a scazut cu 53% in trimestrul patru

13.02.2007, 18:49 9

Mol, cea mai mare companie de energie a Ungariei, a anuntat o scadere de 53% a profitului din trimestrul patru comparativ cu rezultatul inregistrat in perioada similara a anului trecut, pe fondul declinului marjelor de rafinare, relateaza Budapest Business Journal.
Profitul net inregistrat in trimestrul incheiat pe 31 decembrie a scazut pana la 24,5 miliarde de forinti (125,6 milioane de dolari) sau 399 de forinti pe actiune, de la 52,3 miliarde de forinti, a anuntat Mol.
Media estimarilor a zece analisti intervievati de Bloomberg News indica un nivel al profitului de 41,6 miliarde de forinti.
Mol, cu sediul in Budapesta, a realizat achizitii in valoare de peste 1 miliard de dolari de rafinarii din Europa de Est, contand pe un nivel mai ridicat al ratei de crestere economica si al consumului de carburanti in aceasta regiune decat in Europa Occidentala. Acum, diferentele de pret in scadere dintre titeiul Brent si cel de tip Ural si aprecierea monedei ungare erodeaza profiturile companiei.
"Declinul semnificativ al marjelor de rafinare" si "deprecierea dolarului american" au impins castigurile companiei in jos, declara compania in cadrul unui raport privitor la castiguri publicat pe website-ul bursei de la Budapesta.
Initial, compania a castigat de pe urma titeiului de tip Ural, titei pe care-l cumpara in principal de la compania rusa LukOil, acesta fiind mai ieftin decat petrolul din Marea Nordica. Marja medie de rafinare a titeiului de tip Ural a scazut cu 16% in trimestrul patru comparativ cu perioada similara a anului anterior, conform datelor Bloomberg.
In ultimul trimestru, vanzarile companiei au atins 627,6 miliarde de forinti (3,22 miliarde de dolari), comparativ cu 753,1 miliarde de forinti cu un an in urma. Veniturile au fost afectate in parte de inchiderea timp de 3 saptamani a rafinariei din Bratislava, care a dus la scaderea cu 11% a volumelor procesate comparativ cu trimestrul anterior.
Aprecierea monedei ungare a afectat rezultatele Mol, compania reorientandu-se catre productia de titei si gaze. Ambele au preturi in dolari, astfel incat cresterea forintului a redus valoarea productiei realizate de companie.
Divizia de explorare si productie a Mol a inregistrat castiguri inainte de scaderea dobanzilor si a taxelor in valoare de 17,4 miliarde de forinti in trimestrul patru, comparativ cu 34,9 miliarde de forinti cu un an in urma. Divizia de rafinare si marketing a inregistrat castiguri inainte de scaderea dobanzilor si a taxelor (EBIT) in valoare de 19,5 miliarde de forinti. Divizia de produse petrochimice a avut o valoare a EBIT de 10,1 mld. forinti, in crestere de la 5,5 mld. cu un an in urma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO