Business Internaţional

Moment de calm la bursele lumii

27.03.2003, 00:00 16

Dupa fluctuatiile ample din sedintele trecute, pietele financiare s-au stabilizat in cursul zilei de ieri, in contextul in care investitorii adopta o atitudine prudenta pe piata, asteptand noi informatii cu privire la evolutia conflictului din Irak.
Dolarul si-a mentinut pozitia in fata principalelor monede. In prima jumatate a sedintei de marti, moneda americana a atins cotatia minima de la inceputul razboiului de 1,0716 dolari pentru un euro. 
Ultimele informatii de pe front privind revolta civila din orasul irakian Basra au contribuit la redresarea mondei americane, care s-a apreciat fata de euro la o paritate de 1,0652 la 1. Ieri, dolarul se tranzactiona la o cotatie similara.
Cursul de schimb fata de moneda elvetiana s-a mentinut la 1,3846 franci pe unitate, dolarul avansand usor comparativ cu yenul japonez, la 120,43 yeni/unitate.
"Piata este atat de linistita si lipsita de dinamism din cauza incertitudinii. Investitorii sunt din ce in ce mai prudenti fata de tranzactiile cu bunuri atat de instabile", a aratat analistul Rob Hayward, de la ABN Amro.
Pretul petrolului si-a reluat ieri ascensiunea dupa o scadere usoara inregistrata in ziua precedenta, in contextul in care criza din Nigeria a revenit in atentia pietei, estompand efectele pozitive determinate de ultimele informatii de pe frontul irakian.
La bursa din New York, contractele pe luna aprilie se tranzactionau cu 28,58 de dolari pe baril, cu 61 de centi mai mult decat in ziua precedenta. Pretul de referinta al titeiului pe piata londoneza a avansat cu 59 de centi, la 25,40 de dolari pe baril.
"Investitorii sunt ingrijorati de impactul situatiei din Nigeria, care a condus la reducerea productiei petroliere, precum si de perspectiva unui razboi de durata in Irak", a aratat un broker.
Comandantul fortelor britanice din Golf, generalul Peter Wall, a confirmat, marti seara, ca o revolta civila a izbucnit in Basra, al doilea oras irakian ca importanta.
Aceste informatii au determinat ieftinirea petrolului, care se tranzactiona in prima jumatate a sedintei bursiere de marti cu 29 de dolari pe baril.
In acelasi timp, Nigeria si-a redus productia cu 817.000 barili pe zi, pe fondul intensificarii conflictelor dintre triburile locale, care isi disputa dreptul asupra rezervelor de titei. In conditii normale, statul african produce zilnic 2,2 milioane de barili de petrol, fiind unul dintre cei mai imporanti exportatori din lume.
Deficitul obtinut in acest context intervine intr-un moment in care Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a anuntat ca exporturile irakiene s-au diminuat considerabil, de la 1,8 milioane de barili pe zi la aproape 443.000 barili pe zi, in saptamana incheiata pe 21 martie.
Bursele europene au deschis in scadere usoara ieri, dar si-au revenit ulteritor si indicii bursieri erau la jumatatea sedintei aproape de 1%. Investitorii au fost incurajati de stirile pozitive din Irak, unde fortele aliate au reusit sa obtina cateva succese militare in afara Bagdadului. Ieri, a fost publicat un raport oficial asupra increderii consumatorilor germani, care se afla la cel mai scazut nivel din ultimele sapte luni, din cauza temerilor legate de razboi, dar mai ales din cauza problemelor cu care se confrunta economia germana.
Marti, bursa de pe Wall Street a inchis in crestere, dupa ce in prima zi a saptamanii s-a prabusit cu peste 3%. Investitorii au fost surprinsi negativ de decizia Senatului american de a aproba numai jumatate din suma propusa de presedintele Bush ca masura de stimulare a economiei americane. Indicele Dow Jones a inchis sedinta de marti in crestere cu 0,8% la 8.280 de puncte. Si ceilalti doi indici bursieri, Nasdaq si S&P, au urcat cu peste 1%.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO