Business Internaţional

Monedele emergente şi bursele sunt în creştere, după decizia şoc a Turciei

Autor: Vlad Popescu

29.01.2014, 10:44 738

Banca centrală a Turciei a decis marţi seară, într-o şedinţă de urgenţă a consiliului de politică monetară, majorarea dobânzii pentru operaţiunile de refinanţare la o săptămână de la 4,5% la 10%, pentru a susţine lira, potrivit Bloomberg.

Lira s-a apreciat miercuri cu 3,6%, cel mai puternic avans din 2008, cursul coborând la Londra la 2,117 lire/dolar.

Wonul sud-coreean a înregistrat cea mai puternică creştere din ultimele şase luni, după ce autorităţile au anunţat un excedent de cont curent record, iar yenul japonez, monedă percepută ca având un grad ridicat de siguranţă în perioade dificile, s-a depreciat faţă de toate cele 16 valute principale de referinţă.

Bursele cresc în Asia şi Europa, iar tranzacţiile futures pe bursa de la New York indică de asemenea evoluţii pozitive.

Indicele Stoxx 600 al celor mai importante acţiuni europene a urcat miercuri dimineaţă cu 0,6%, cu creşteri de 0,7% la Londra, 1,1% la Frankfurt, respectiv 0,9% la Paris.

Titlurile de Trezorerie SUA se depreciază pentru cea de-a treia şedinţă consecutiv, indicând creşterea apetitului investitorilor pentru risc.

Decizia Turciei a fost precedată de o mutare similară a băncii centrale a Indiei.

"A fost o decizie foarte agresivă şi vor exista presiuni ca şi alte state emergente să majoreze dobânzile. Stabileşte un precedent. Va avea loc o separare mult mai clară între ţările cu rezerve valutare mari şi balanţe de cont curent solide şi celelalte pieţe emergente", comentează pentru Bloomberg managerul unui fond australian cu active de 131 miliarde de dolari.

Pieţele emergente au fost afectate puternic în ultimele săptămâni de decizia Rezervei Federale a SUA de a reduce programul de achiziţii de obligaţiuni şi de temerile investitorilor privind încetinirea revenirii economice.

Economiştii anticipează că banca centrală a SUA va efectua o nouă reducere a programului, după şedinţa de politică monetară care se va încheia miercuri.

După prăbuşirea de săptămâna trecută, cauzată deopotrivă de sentimentul extern şi de turbulenţele politice interne, lira turcească a revenit, urcând cu aproximativ 10% de la minimul record de 2,39 lire/dolar atins luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO