Business Internaţional

Moody's: Problemele fiscale ameninta banci din Portugalia, Spania, Italia, Irlanda si Marea Britanie

06.05.2010, 14:20 16

Agentia de evaluare financiara Moody's apreciaza ca problemelefiscale ale Europei ameninta sistemele bancare din state precumPortugalia, Spania, Italia, Irlanda si Marea Britanie, inconditiile in care riscurile de contaminare cresc, potrivitBloomberg.

"Fiecare dintre sistemele bancare ale acestor state se confruntacu probleme de natura si intensitate diferite. Moody's avertizeazaca riscurile de contaminare ar putea diminua aceste diferente siaduce amenintari reale", se arata intr-un comunicat alagentiei.

In cazul Portugaliei si, intr-o mai mica masura, al Italiei,problemele suverane pot contamina sistemul bancar prin intermediulingrijorarilor investitorilor referitoare la profilul de creditsuveran. In aceste tari, sistemele bancare au fost afectate maiputin de caderea pietelor imobiliare si de expunerea la produsefinanciare structurate.

In Spania, Irlanda si Marea Britanie sistemele financiare aufost afecatate de probleme propagate din interior, precum crestereaexcesiva a creditarii. Si in aceste tari bancile ar putea fiafectate de raspandirea problemelor suverane.

Moody's a retrogradat la sfarsitul lunii aprilie ratingurile anoua banci din Grecia, pentru soliditate financiara, depozite sidatorii, masura reflectand reducerea puterii financiare si presiunisporite din cauza perspectivelor economice dificile ale statuluielen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO