Business Internaţional

Moscova isi face scoala de business la standarde occidentale

26.09.2006, 17:10 14

Un miliardar si-a dat seama de potentialul uman al Rusiei si investeste milioane de dolari in crearea primei scoli de business din Moscova. Printre finantatorii acestui proiect se numara si Roman Abramovici.
Nu se intampla foarte des ca o noua scoala de business sa fie infiintata, cu atat mai putin una care se bucura de sprijinul declarat al guvernului si al unor oameni de afaceri din intreaga lume, scrie Financial Times.
Mai apoi, nu orice fondator de scoala de business se bucura de respectul de care are parte Ruben Vardanian, presedinte si director executiv al bancii de investitii ruse Troika Dialog.
La numai 38 de ani, Vardanian, nascut in Armenia, conduce deja cea mai mare firma de investitii a Rusiei, a fost numit Intreprinzatorul Anului in Rusia in 2005 de catre Ernst & Young si a constituit subiectul unui studiu de caz legat de leadership redactat de Manfred Kets de Vries, profesor in cadrul Insead.
Acum Vardanian a decis ca Rusia are nevoie de o scoala de business de calitate si va face tot posibilul pentru a o crea.
Presedintele rus Vladimir Putin se implica activ in lansarea noii scoli care se va numi Skokovo-Moscow School of Management. Putin este atat de incantat de acest plan, incat a declarat scoala drept un "proiect national".
Vardanian nu l-a atras de partea sa numai pe presedintele rus. El a convins 12 miliardari din sectorul rus de business si doi investitori straini sa investeasca fiecare cate 5 milioane de dolari pentru a finanta scoala. Printre investitori se numara Shiv Vikram Khemka, vicepresedinte al Sun Group din India, un absolvent al Wharton School de la Universitatea din Pennsylvania si Roman Abramovici.
Vardanian spune ca primul motiv care l-a determinat sa infiinteze aceasta scoala a fost de ordin personal. "Fiul meu are 11 ani. Copiii mei ar trebui cel putin sa aiba posibilitatea de a alege unde vor studia: in Barcelona, Londra, Statele Unite sau Moscova."
In al doilea rand, spune el, principala resursa de care Rusia nu tine cont sunt oamenii. "Viitorul Rusiei este in oamenii sai, nu in petrol si gaze." Vardanian crede ca piete emergente cum sunt China, India si Rusia devin mai interesante, nu numai pentru cei nascuti aici, ci si pentru companii. "Un numar crescand de companii doresc sa se stabileasca in Moscova", spune el.
Desi universitatile ruse au o puternica reputatie academica, acestea nu au experienta in predarea stilului occidental de management. Aproximativ 110 programe MBA se desfasoara deja in Rusia, spune Vardanian.
Vardanian a vizitat 18 scoli de business din intreaga lume inainte de a decide cum vrea sa fie condusa scoala de la Moscova. Ce nu doreste este o scoala unde profesorii predau studentilor pentru a-si fonda propriile cercetari. In schimb, Vardanian doreste o scoala de business de genul IMD din Lausanne, Elvetia, "foarte orientata pe business, practica. Incercam sa legam educatia in domeniul afacerilor de realitate".
Trei dintre cei care au contribuit financiar la crearea scolii au fost deja convinsi sa predea la aceasta scoala, care va fi condusa ca un business, si nu ca o universitate.
Campusul, care a fost realizat de David Adjaye, un arhitect din Londra care a realizat si Nobel Peace Centre din Oslo, Norvegia, va fi deschis in septembrie 2009.
"Ideea este ca totul sa fie gata pana in 2012", spune Vardanian. Planul este ca in 2015 sa se ajunga la un punct de echilibru. Profesorii vor fi platiti ca si cand ar lucra pe Wall Street, primind un salariu, plus prime.
Provenind dintr-o familie in care tatal si bunicul sau erau profesori de arhitectura si respectiv istorie, Vardanian intelege cum este sa fii atras de o viata academica, insa considera ca cercetarea si predarea istoriei difera foarte mult de cercetarea si predarea managementului. "Principal este sa incercam sa cladim o noua scoala pe baza unui nou concept."
Una dintre cele mai mari diferente dintre Moscow School of Management si scolile de business mai traditionale va consta in accentul pus de noua scoala asupra dezvoltarii de lideri care-si asuma riscuri. In timp ce alte scoli evalueaza succesul cursurilor prin cunostintele acumulate de studenti, noua scoala de la Moscova crede ca va avea o dovada de succes daca 20-25% din absolventii sai vor avea propriile afaceri la cinci ani dupa absolvire.
"Dorim sa incurajam mai multi rusi sa-si asume riscuri", spune Vardanian. Aproximativ 40 de milioane de dolari din suma initiala de finantare a scolii vor merge intr-un fond pentru finantarea de noi actiuni de genul careia care a dus la infiintarea noii scoli.
O alta diferenta consta in faptul ca la noua scoala se va preda la inceput in engleza si in cele din urma in patru limbi: engleza, rusa, spaniola si chineza.
"Cea mai importanta provocare pentru ei va fi sa gaseasca o legatura intre ambitiile mari pe care le au si realitate. Trebuie sa-si formeze proprii profesori. Vor avea nevoie de sprijin academic considerabil", spune Danica Purg, fondator si decan al IEDC-Bled School of Management din Slovenia si membru al consiliului noii scoli de la Moscova.
Scolile din alte tari aflate in curs de dezvoltare, in special din China si India, si-au castigat un renume prin atragerea de profesori chinezi sau indieni cu pregatire in Statele Unite sau Europa.
De exemplu, Scoala Indiana de Business din Hyderabad, cu care Vardinian spune ca scoala de la Moscova are deja legaturi stranse, a fost creata cu ajutorul a doua scoli americane, Wharton School din cadrul Universitatii Pennsylvania si Kellogg School of Management din cadrul Northwestern University. Dipak Jain, acum decan al Kellogg, a fost decan in cadrul ISB.
In lipsa unor legaturi emotionale similare, sau a unor sume de bani foarte mari, este putin probabil ca noua scoala din Moscova sa gaseasca sprijin din partea Statelor Unite. Din acest motiv, Vardanian incearca sa incheie parteneriate pe alte piete emergente, in special in America de Sud.
Remuneratia profesorilor va fi competitiva cu cea din marile scoli de business internationale, insa profesorul Purg crede ca nu banii vor fi factorul care-i va convinge pe profesori sa vina aici. "Din experienta mea, profesorii nu merg unde sunt bani, ci unde exista provocari." Vardanian spera ca aceasta sa aiba dreptate. Acesta intentioneaza sa numeasca 10 profesori rusi si 20 de profesori straini pe langa cei temporari proveniti de la scoli de business din alte economii emergente.
Cea mai importanta in cadrul procesului de angajari va fi numirea decanului sau mai precis a doi decani, unul rus si unul strain. Rusul va fi Andrei Volkov, ministru adjunct pentru stiinta si educatie.
Agentia de recrutare Heidrick & Struggles a fost angajata pentru a-l gasi pe cel de-al doilea decan, un anunt in acest sens fiind asteptat in primavara anului viitor. Vardanian va ramane in pozitia de presedinte al scolii.
Privit drept unul dintre cei mai respectabili rusi care si-au facut singuri un renume, Vardanian a atras permanent atentia asupra necesitatii unei guvernari corporatiste mai puternice in Rusia. Scoala va actiona in acest sens, spune Vardanian.
Vardanian nu intentioneaza sa cedeze controlul in totalitate, el si cei doi decani urmand a forma un triumvirat care sa conduca scoala. Nu este sigur ca scoala va reusi sa atraga un important decan international, in special avand in vedere faptul ca cei doi decani vor raporta board-ului.
"Managerul se afla acolo pentru a executa planul si trebuie sa raporteze board-ului. Trebuie sa demonstram ca suntem asemeni oricarei alte companii. Problema este sa gasim pe cineva care sa fie dispus sa joaca dupa aceste reguli", recunoaste Vardanian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO