Business Internaţional

Munchen, cotat cu cel mai mare potential de dezvoltare din Germania

22.07.2004, 00:00 109

Orasul german Munchen si regiunea adiacenta au cel mai mare potential economic din Germania, prima economie europeana, a concluzionat un studiu citat de Bloomberg.
Regiunea Munchen a iesit pe primul loc intr-un clasament ce cuprinde 439 de orase germane, dupa criterii precum costul muncii, nivelul criminalitatii si avutia generala, a declarat Prognos AG, o firma elvetiana de consultanta, si cotidianul financiar nemtesc Handelsbatt. Stuttgart ocupa locul opt iar Frankfurt, capitala financiara a tarii, ocupa locul 11.
Munchen, baza unor companii precum Siemens sau Bayerische Motoren Werke (BMW) a influentat semnificativ rata de crestere economica a landului Bavaria, aceasta situandu-se peste media tarii in sapte din ultimii zece ani. La un nivel de 6,4%, rata somajului de luna trecuta din Bavaria este una dintre cele mai mici din Germania, dar in urma landului Baden-Wuerttemberg, baza companiei DaimlerChrysler.
Berlin s-a clasat pe locul 262 in studiul realizat de firma Prognos, cu sediul in Basel, Elvetia. Orasul Hamburg, cu cel mai mare port din tara si publicatii precum celebrul cotidian Bild ocupa locul 20 iar Koln, al patrulea oras al tarii ca marime ocupa locul 41.
Studiul a scos in evidenta diferentele de potential economic intre vestul Germaniei si regiunea de est alipita in 1990, dupa colapsul regimului comunist, dar si intre regiunile de nord si cele de sud.
Opt din cele zece regiuni analizate sunt din Bavaria sau Baden-Wuerttemberg. Alte criterii folosite in realizarea studiului sunt nivelurile productivitatii, trendurile demografice si calitatea infrastructurii tehnologice.
"Trebuie investita si mai multa energie pentru dezvoltarea unor centre dinamice atat in estul Germaniei cat si in vest", a declarat Mathias Brucksteeg, director Prognos. "Numai regiunile cu nivele mari de competenta a personalului si cu segmente puternice de inovatie isi pot dezvolta destula forta pentru a domina regiunile vecine", a adaugat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO