Business Internaţional

Neîncrederea pieţelor loveşte în capitalizarea marilor bănci americane

Neîncrederea pieţelor loveşte în capitalizarea marilor bănci americane

Zhang Jianguo, preşedinte al CCB

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

24.08.2011, 00:05 422

Neîncrederea investitorilor în bănci a tras acţiunile Bank of Ame­rica (BofA) la cel mai scăzut nivel din martie 2009 la începutul acestei săptămâni, investitorii reacţionând în faţa temerilor că instituţia de credit ar putea fi nevoită să atragă capital suplimentar, scrie Financial Times.

Goldman Sachs se confruntă de asemenea cu o scădere a valorii acţiunilor sale, aceasta coborând cu aproape 5% la începutul săptămânii până la minimul ultimelor 12 luni, după ce s-a aflat că CEO-ul celei mai mari bănci de investiţii din lume a angajat un important avocat spe­cializat pe cazuri penale, conform The Telegraph.

Acţiunile BofA au scăzut cu 7,9%, la 6,42 $, la jumătate faţă de nivelul înregistrat la începutul anului.

Banca este presată pentru a demonstra că este capabilă să facă faţă încetinirii economiei americane care i-ar putea eroda şi mai mult valoarea portofoliului de titluri bazate pe ipoteci.

Analiştii se aşteptau ca instituţia de credit să obţină până la 20 mld. $ din vânzarea participaţiei de 10% deţinută în cadrul China Construc­tion Bank.

Însă Zhang Jianguo, preşedinte al CCB, a declarat că BofA a convenit să păstreze cel puţin jumătate din pachetul de 10%.

Săptămâna trecută, BofA şi-a consolidat capitalul prin vânzarea diviziei sale canadiene de carduri de credit pentru 8,5 mld. $ către TD Bank şi s-a angajat să-şi vândă portofoliile mai mari de carduri din Marea Britanie şi Irlanda.

Îngrijorător pentru investitori este şi eşecul băncii în a ajunge la un acord cu guvernul american în cadrul anchetei federale privitoare la practicile de executare silită ale băncii.

În iulie, în încercarea de a tempera temerile investitorilor privitoare la necesitatea atragerii de capital suplimentar, BofA a furnizat mai multe informaţii legate de planurile sale de a respecta cerinţele de capital Basel III, după ce banca raportase o pierdere netă de 8,8 miliarde de dolari pe trimestrul al doilea.

La acea vreme, CEO-ul băncii, Brian Moynihan, declara că banca nu resimte presiuni de atragere de capital suplimentar, costurile legate de creditele ipotecare punând în umbră "performanţa solidă" a ope­raţiunilor băncii, potrivit acestuia.

Recent, BofA a anunţat că va elimina 3.500 de locuri de muncă în cel de-al doilea trimestru în cadrul unui plan de restructurare, potrivit BBC News.

Conform WSJ şi New York Times, disponibilizările reali­zate de cea mai mare bancă ame­ricană după active ar putea depăşi 10.000 în lunile următoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO