Business Internaţional

Nemtii introduc noi impozite locale

07.08.2003, 00:00 13



Cu ocazia lansarii programului de reforme structurale numit "Agenda 2010", guvernul Germaniei a hotarat sa remedieze si problema finantelor colectivitatilor locale.



Ministrul german de finante, Hans Eichel, a anuntat ieri ca modificarea taxelor locale va imbogati trezoreriile locale cu 4,5 miliarde de euro in 2004 si 5 miliarde de euro in 2005.



Aceste sume vor proveni din impozitarea veniturilor liber-profesionistilor - medici sau avocati. De asemenea, vor fi penalizate companiile de mari dimensiuni care incearca sa gaseasca "portite" in legislatie, prin evitarea platii unor taxe si impozite. Nu este exclusa nici posibilitatea impozitarii veniturilor companiilor provenite din chirii sau contracte de leasing.



Aceasta reforma reprezinta un colac de salvare pentru majoritatea din cele 13 landuri germane. Victime ale aplicarii legii fiscale de acum doi ani si a incetinirii ritmului de crestere economica, comunitatile locale au contractat tot mai multe imprumuturi pentru a putea furniza in continuare servicii publice.



Mai mult, din cauza scaderii profiturilor companiilor, s-au diminuat si veniturile din impozitul pe profit la bugetele locale. In consecinta, in timp ce datoria autoritatii centrale a scazut de la 35,3% la 34% din PIB intre 2000 si 2002, datoria landurilor a mers in directia inversa, urcand de la 16,4% la 18,5%.



Aceasta deteriorare a situatiei financiare se explica prin faptul ca, in comparatie cu autoritatea ceantrala, regiunile au mult mai multi functionari publici angajati. La aceasta se adauga cresterea cheltuielilor cu protectia sociala, precum si faptul ca prin acordul salarial pentru sectorul de stat semnat la inceputul anului se va mari ponderea salariilor in cheltuielile totale ale administratiilor locale.



Aceasta propunere privind noile impozite trebuie totusi aprobata si de partidul de opozitie crestin democrat. Liderii acestuia au criticat deja acest plan, fiind de parere ca va mari povara, si asa destul de mare, asupra companiilor.



Parerile sunt impartite si in privinta programului de mare amploare care vizeaza reducerea impozitarii pentru a impulsiona economia stanganta a Germaniei fara a afecta prea mult deficitul bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO