Business Internaţional

Nivelul record al depozitelor băncilor la BCE inaugurează o nouă epocă a suspiciunii

Nivelul record al depozitelor băncilor la BCE inaugurează o nouă epocă a suspiciunii

Autor: Iulian Anghel

29.12.2011, 01:07 1628

Depozitele băncilor europene la Banca Centrală Europeană (BCE) a bătut marţi un al doilea record consecutiv, ajungând la 452 mld. euro. Potrivit datelor furnizate astăzi de BCE, luni nivelul depozitelor atinsese valoarea de 411,8 mld. euro. Analiştii spun că această situaţie arată disfuncţionalităţile de pe piaţa interbancară. Practic, băncile se tem să se împrumute una pe alta din cauza nesiguranţei legate expunerea pe care unele dintre ele o au pe active riscante. Recordul anterior acestei creşteri nemaiîntâlnite a nivelului depozitelor a fost realizat în 11 iunie 2010 - 384,3 mld. euro - în cea mai puternică primă fază a crizei greceşti. Băncile preferă dobânda de 0,25% acordară de facilitatea de depozit a BCE decât să-şi asume riscul să se împrumute între ele la dobânzi mai atractive.

"Sistemul bancar a intrat într-o nouă epocă a suspiciunii", comentează publicaţia financiară La Tribune.

Cum băncile dispun în acest moment de mai multe lichidităţi, ele depun mai mult la BCE. La 21 decembrie, BCE a procedat la o operaţiune specială şi inedită refinanţând băncile în cantităţi nelimitate: cererea s-a ridicat la 489 mld. euro pe o perioadă de trei ani, cu o dobândă de 1% - dobânda cheie a BCE.

După succesul acestei operaţiuni, finanţiştii s-au întrebat ce vor face băncile cu aceşti bani, speranţa fiind că ele vor achiziţiona titluri de stat la dobânzi mai atractive, dând astfel statelor îndatorare o gură de oxigen. Italia s-a împrumutat astfel de 9 mld. euro pe şase luni, la o dobândă la jumătate celei pe care o plătise în noiembrie. Însă testul va fi dat astăzi când Italia va organiza o emisiune de obligaţiuni între cinci şi opt miliarde de euro, pe termen mediu şi lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO