Business Internaţional

Nivelul record al fuziunilor si achizitiilor aduce pierderi actionarilor si comisioane record bancherilor

29.06.2007, 16:19 20

Valoarea record de 2.500 de miliarde de dolari (1.860 mld. euro) a fuziunilor incheiate pana acum in acest an indica mentinerea tendintei inregistrate in ultimii ani prin care achizitiile aduc pierderi actionarilor in timp ce directorii executivi si bancherii care le intermediaza au numai de castigat.
Actiunile UniCredit au pierdut 10% din valoare din momentul in care cea mai mare banca a Italiei si-a anuntat in luna mai intentia de a achizitiona rivala mai mica Capitalia in schimbul a aproape 30 miliarde de dolari (22 mld. euro).
Producatorul britanic de medicamente AstraZeneca a asistat la o scadere cu 9% a valorii sale de piata dupa ce si-a lansat oferta de 15 miliarde de dolari pentru MedImmune cu doua luni in urma. Sacyr Vallehermoso, compania de constructii cu sediul la Madrid, s-a confruntat cu o scadere de 19% a actiunilor dupa ce a depus o oferta in luna aprilie pentru rivala sa franceza Eiffage, scrie Bloomberg.
Deteriorarea performantelor actiunilor nu este un fenomen pe termen scurt. Aproximativ 58% din achizitiile incheiate in perioada 1992-2006 au adus o scadere a castigurilor actionarilor, conform unei analize realizate de Boston Consulting Group ce a inclus peste 3.200 de tranzactii.
Intre timp, firmele de servicii financiare au in fata castiguri de 25 miliarde de dolari sub forma de comisioane din "aranjarea" tranzactiilor anuntate in primele cinci luni ale acestui an, conform estimarilor firmei de consultanta Freeman & Co.
"In cazul actionarilor, castigurile sunt foarte reduse, insa lucrurile stau diferit in cazul bancilor de investitii", spune David Harding, din cadrul firmei de consultanta Bain & Co.
Tranzactia prin care Daimler-Benz a preluat producatorul auto american Chrysler in 1998 este un exemplu graitor in acest sens.
Fostul CEO al Daimler, Juergen Schrempp, a caracterizat in acel moment tranzactia ca fiind "un acord istoric care va schimba industria auto". CEO-ul Chrysler, Robert Eaton, a anticipat ca DaimlerChrysler va deveni cel mai mare producator auto din lume in trei ani.
In schimb, decizia lui Schrempp a condus la o scadere cu 12,6 miliarde de dolari a valorii de piata in noua ani. Luna trecuta, Daimler a predat controlul Chrysler fondului de investitii Cerberus Capital Management in schimbul a aproximativ 5,5 miliarde de euro.
Investitorii au mai multe de castigat sau de pierdut in 2007 in contextul in care au fost anuntate preluari in valoare de 2.500 de miliarde de dolari, in crestere cu 38% fata de primul semestru al anului trecut, conform datelor Bloomberg. Marimea medie a tranzactiilor a avansat cu 40%, pana la 300 de milioane de dolari (220 mil. euro). Bancherii de investitii sunt interesati direct de promovarea celor mai mari fuziuni din moment ce acestia castiga comisioane de pana la 0,5% din tranzactiile evaluate la peste un miliard de dolari.
Banca de investitii americana Goldman Sachs a colectat comisioane in valoare de 33 de milioane de dolari pentru serviciile de consultanta oferite companiei Hewlett-Packard, cel mai mare producator de imprimante din lume, cu privire la preluarea, in 2002, a companiei Compaq Computer. Goldman a spus companiei Hewlett-Packard ca tranzactia ii va majora castigurile pe actiune cu pana la 34,3%. Estimarile Goldman nu s-au materializat insa. Hewlett-Packard a pierdut 903 milioane de dolari in 2002, iar castigurile pe actiune au revenit la nivelul din 2000 de-abia anul trecut. Actiunile companiei au scazut din ziua in care a fost anuntata tranzactia, in septembrie 2001, pana in ziua in care aceasta a fost incheiata, cu opt luni mai tarziu. Faptul ca acestea nu-si reluasera cresterea pana in februarie 2005 a determinat compania sa demita directorul executiv.
Pe de alta parte, Goldman Sachs, cea mai mare companie americana de servicii financiare dupa valoarea de piata, a contribuit la decizia Procter & Gamble de a achizitiona Gillette in schimbul a 57 de miliarde de dolari. Actiunile P&G au avansat cu 13% din momentul anuntarii tranzactiei, in ianuarie 2005. Goldman a castigat 30 de milioane din serviciile de consultanta oferite Gillette.
"Tranzactiile mai mari sunt mai complexe", a declarat John Sunderland, partener in cadrul firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers. "Cea mai mare greseala pe care o fac multi CEO este de a subestima riscul integrarii". In multe cazuri, "logica strategica a incheierii tranzactiei este gresita, iar pretul platit este prea mare", declara Jeff Gell, partener in cadrul Boston Consulting America. "Integrarea este mai apoi ineficienta."
Actiunile Pfizer au scazut cu 19% in cei patru ani de cand compania a platit 60 de miliarde pentru Pharmacia. Banca franceza de investitii Natixis a inregistrat o scadere cu 13% a valorii actiunilor de cand a luat nastere in urma fuziunii dintre Groupe Caisse d'Epargne si diviziile Banques Populaires in luna noiembrie a anului trecut. GlaxoSmithKline a pierdut 31% din valoarea actiunilor in cei sapte ani de cand Glaxo Wellcome a achizitionat SmithKline Beacham pentru 72 de milioane de dolari.
Directorii incheie tranzactii ample in incercarea de a spori castigurile actionarilor prin castigarea unor noi surse de profit. Totusi, multi sunt in acelasi timp atrasi de o cultura a "celebritatii" care-i impinge sa incheie tranzactii dupa tranzactii, spune Harding.
"Sunt tratati ca staruri rock cand se pregatesc sa anunte o tranzactie", spune el.
In momentul in care nu se estimeaza corect beneficiile legate de costuri si procesul de integrare a echipelor nu decurge normal actionarii au de pierdut, cum s-a intamplat in 2001, cand Allianz a achizitionat Dresdner Bank in schimbul a 21 de miliarde de dolari. Mai multi bancheri au parasit Dresdner in urma vanzarii Dresdner catre Allianz.
Preluarea Dresdner de catre Allianz era problematica chiar inainte de a fi incheiata. Dresdner a cheltuit 620 de milioane de euro in 2001 pentru un proces de reorganizare care includea disponibilizari si fuziunea cu Wasserstein Perella pe care o achizitionase mai devreme in acel an in schimbul a 1,56 miliarde de dolari. Actiunile Allianz au scazut cu 40% din momentul anuntarii preluarii Dresdner.
"Exista riscul ca o companie sa esueze in cazul in care se departeaza de businessul de baza", arata Jeremy Batstone, strateg in cadrul Charles Stanley & Co. din Londra.
Desi sunt in continuare rare cazurile in care achizitiile au succes, s-au inregistrat totusi unele progrese, conform datelor puse la dispozitie de firma de consultanta Bain. Actiunile companiilor americane care au realizat achizitii au depasit indicii de referinta cu 45% in perioada 2002-2005, fata de 26% in decurs de cinci ani pana in 1999.
"Fiecare tranzactie este diferita", spune Adrian Mee, din cadrul bancii de investitii Lehman Brothers. "Acolo unde exista o logica solida din punct de vedere strategic si financiar, dar si o buna executie, fuziunile sau achizitiile creeaza valoare considerabila pentru actionari."
Lehman ocupa locul cinci in acest an in topul consultantilor pe fuziuni, dupa Goldman, Citigroup, Morgan Stanley si J.P. Morgan Chase, conform datelor Bloomberg.
Bancile si companiile de servicii financiare sunt implicate in tranzactii in valoare de 1.300 de miliarde de dolari in acest an, aproximativ jumatate din valoarea tranzactiilor anuntate. Cea mai ampla tranzactie ar fi preluarea, in schimbul a 100 de miliarde de dolari, a ABN Amro de catre un grup condus de Royal Bank of Scotland Group sau de catre Barclays. Jumatate din tranzactiile acestui an se desfasoara in Europa.
Fondurile de investitii au atras 215 miliarde de dolari in acest an, alimentand o parte importanta a activitatilor de preluari in 2007. Achizitiile de catre fondurile de investitii au reprezentat 510 miliarde de dolari, sau 21% din fuziunile si achizitiile realizate pana acum in acest an, conform datelor Bloomberg.
Fondurile de investitii vor plati probabil firmelor de pe Wall Street chiar mai mult de 12,2 miliarde de dolari, nivel record atins anul trecut, pe baza estimarilor legate de comisioane, lansate de Thomson Financial si Freeman.
Achizitiile mai mici au inregistrat rezultate mai bune, conform lui Scott Moeller, profesor de fuziuni si achizitii in cadrul Cass Business School din Londra. Actiunile companiilor care au realizat achizitii cuprinse intre 400 de milioane de dolari si 1,5 miliarde de dolari au depasit indicii de referinta cu 7% in urmatoarele 18 luni dupa tranzactie, comparativ cu 1,1% in cazul preluarilor evaluate la peste 1,5 miliarde de dolari.
"Tranzactiile mai mici sunt mai usor de digerat", spune Moeller.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO