Business Internaţional

Noi schimburi de focuri între Budapesta şi UE. „Nu vom fi o colonie“, spune Orban

Noi schimburi de focuri între Budapesta şi UE. „Nu vom fi o colonie“, spune Orban

Viktor Orban, premierul Ungariei

Autor: Andreea Mindrila

19.03.2012, 00:03 470

Premierul Ungariei Viktor Orban i-a comparat pe comisarii europeni cu comuniştii sovietici şi imperialiştii habsburgici, iar preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a replicat spunând că aceia care "compară Uniunea Europeană cu URSS arată o lipsă totală a înţelegerii democraţiei", scrie presa internaţională.

Acuzaţiile dure ale lui Orban vin pe fondul tensiunilor în creştere dintre Budapesta şi UE, care presează Ungaria să modifice legislaţia care reduce independenţa băncii centrale, reforma din justiţie şi legislaţia privind confidenţialitatea datelor, deoarece, potrivit UE, acestea contravin regulilor sale, notează The Wall Street Journal.

Orban a acuzat recent UE de colonialism pentru că se amestecă în problemele interne ale ţării. Acuzaţiile lui vin după ce miniştrii europeni au votat suspendarea fondurilor europene de coeziune în valoare de 500 de milioane de euro, începând cu anul viitor, dacă ţara nu adoptă noi măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, scrie EUobserver.

"Ţara noastră nu va fi o colonie. Ungurii nu vor trăi după cum comandă puterile străine, nu vor renunţa la inde­pendenţă sau la libertate", declara Orban în faţa a 100.000 de oameni adunaţi în faţa parlamentului din Budapesta cu ocazia aniversării revoluţiei de la 1848 împotriva dominaţiei habsburgice.

"Ca naţiune europeană, cerem un tratament egal. Nu vom fi cetăţeni europeni de mâna a doua. Cererea noastră îndreptăţită este să ni se aplice aceleaşi standarde ca şi în cazul altor ţări", a spus acesta, referindu-se la faptul că Bruxellesul este mai dispus să aplice noile reguli bugetare mai dure ţărilor mai mici decât celor mai mari, făcând referire la concesii obţinute de Spania privind ţintele de deficit bugetar.

El însuşi un anticomunist, Orban a comparat implicarea UE în treburile interne cu dominaţia sovietică.

"Suntem mai mult decât familiarizaţi cu asistenţa tovărăşească nesolicitată, deşi acum se prezintă sub forma costumelor fine şi nu a unei uniforme", a spus el.

"Ne vom proteja constituţia pentru că ea reprezintă siguranţa noastră pentru viitor", spune Orban. Referitor la independenţa băncii centrale, acesta a declarat: "O bancă centrală independentă nu este una independentă de naţiune, ci una care protejează economia naţională împotriva intereselor străine."

Daimler ar putea ajuta Ungaria să evite recesiunea

Producătorul german de maşini de lux Daimler a construit o fabrică de 800 de milioane de euro în Kecskemet, un oraş de aproxmativ 110.000 de locuitori situat la sud-est de Budapesta, potrivit Thomson Reuters. Una dintre cele mai noi investiţii din ultimii ani din Ungaria, uzina va începe producţia comercială luna aceasta.

După ce va ajunge la capacitatea de producţie maximă planificată de 120.000 de maşini pe an, fabrica şi furnizorii locali ar putea contribui cu 5% la producţia industrială totală a Ungariei şi ar putea face diferenţa dintre creşterea sau scăderea economică din acest an, potrivit analistului Gergely Suppan de la Takarekbank.

"Contribuţia la PIB ar putea fi de 0,5-0,6%. Datorită Daimler, sperăm ca Ungaria să evite recesiunea tehnică. S-ar putea să avem scădere în primul trimestru, dar estimez că vom reveni pe creştere în al doilea trimestru al acestui an", a spus Suppan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO