Business Internaţional

Noii cetateni ai UE nu stiu cu ce moneda vor face cumparaturi in viitor

12.11.2004, 00:00 16



Cei mai multi cetateni din noile state membre UE nu stiu ca tara lor este obligata sa adopte moneda euro, iar cei mai multi dintre care stiu nu sunt de acord cu introducerea ei, informeaza Financial Times.



Lansarea euro in noile state membre ar putea fi complicata nu numai de ignoranta si antipatie, ci si de lipsa retelelor adecvate de bancomate in Europa de Est, a avertizat miercuri Comisia Europeana.



Potrivit unui raport prezentat de Joaquin Almunia, comisarul european pentru afaceri monetare, mai sunt multe de facut pentru ca aceasta regiune sa fie pregatita pentru extinderea zonei euro.



Cel mai tarziu pana in 2010, euro va deveni moneda oficiala a tuturor noilor membri UE. Cu toate acestea, raportul lui Almunia dezvaluie o lipsa surprinzatoare de informatii in cadrul opiniei publice si cere guvernelor statelor proaspat intrate in UE sa adopte masuri rapide pentru rezolvarea acestei probleme, precum si a celor de ordin practic, legate de trecerea la moneda unica.



Raportul este important mai ales in lumina lansarii de tip "big bang" pe care o pregatesc unii nou-veniti (Cipru, Letonia, Lituania, Slovenia si Slovacia)- lansarea in circulatie a bancnotelor si a monedelor euro, in aceeasi zi in care tara va adopta noua moneda. Aplicarea acestei metode a fost justificata prin faptul ca cetatenii celor 10 state sunt deja obisnuiti utilizarea monedei europene, din vacantele pe care le-au petrecut in UE.



In 1999, cele 11 tari care au format initial UE, au lansat doar un euro "virtual", iar perioada de tranzitie inainte de punerea in circulatie a bancnotelor si a monedelor metalice a fost de trei ani. Comisia Europeana recunoaste astazi ca momentul lansarii monedei efective a fost amanat prea mult.



In raportul prezentat de comisarul european se arata ca mai mult de jumatate (57%) din cetatenii statelor nou-intrate in Uniunea Europeana nu stiu ca tara lor trebuie sa adopte moneda unica (dintre toate statele membre, numai Marea Britanie si Danemarca au drept de optiune).



Din document mai reiese ca 47% dintre noii cetateni ai UE nu sunt multumiti de ideea de a-si schimba moneda nationala cu euro, procent care il depaseste pe cel al persoanelor care nu gasesc nimic rau in acest fapt (42%).



Almunia a pus ostilitatea fata de moneda europeana pe seama experientei din actuala zona euro, unde unii comercianti au profitat de schimbarea monedei pentru a creste preturile. Comisarul a recomandat viitoarelor membre ale zonei euro sa incerce incheierea unor acorduri de stabilitate a preturilor cu sectorul de retail, sau sa incurajeze magazinele sa-si afirme in public angajamentul de a efectua o conversie exacta.



Un alt obstacol, de ordin mai practic, sustine Almunia, este reteaua de bancomate insuficient dezvoltata in tarile noi membre ale UE, in comparatie cu membrii mai vechi. Problema lansarii in circulatie a monedei euro, in forma ei materializata, ar putea fi compensata de numarul mare de banci si oficii postale, insa, potrivit raportului, "trebuie avute in vedere masuri speciale (cum ar fi programul prelungit de functionare, inclusiv in zilele de weekend)".



Pana in 2007, euro va deveni o realitate in Cipru, Estonia, Lituania si Slovenia, tari care vor fi urmate in 2008 de Letonia, Malta si Slovacia. Polonia si Republica Ceha vor trece la euro in 2009, iar Ungaria in 2010.



Pe piata valutara, moneda europeana a depasit joi, pentru scurt timp, pragul psihologic de 1,3 dolari pentru un euro, in ciuda eforturilor responsabililor cu politica monetara din UE de a-i tempera aprecierea, pentru a nu periclita atractivitatea exporturilor europene pe piata internationala. Deja efectele scaderii exporturilor s-a facut simtit in economia Germaniei. Ieri, un euro era cotat la 1,2865 dolari.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO