Business Internaţional

Nokia îşi mută cartierul general pentru ECE din Viena în Budapesta. Tot mai mulţi coloşi străini investesc în Ungaria, atraşi de infrastructura şi logistica bine dezvoltate

Nokia îşi mută cartierul general pentru ECE din Viena în Budapesta. Tot mai mulţi coloşi străini investesc în Ungaria, atraşi de infrastructura şi logistica bine dezvoltate

Autor: Ioana Nita

22.08.2012, 00:03 1181

Tot mai multe companii străine aleg să-şi desfăşoare sau să-şi extindă afacerile în Unagria, atrase de infra­structura şi logistica bine dezvoltate, printre acestea numărându-se produ­cătorul finlandez de telefoane mobile Nokia, care a anunţat că îşi va muta sediul regional pentru Europa Centrală şi de Est (ECE) din capitala austriacă Viena la Budapesta, scrie Portfolio.

Ungaria a atras anul trecut investiţii străine de 1,2 mld. dolari (924,3 mil. euro), prin intermediul cărora se vor crea 5.736 de noi locuri de muncă, potrivit Agenţiei de Comerţ şi Investiţii din Ungaria.

Printre principalele avantaje ale statului sunt poziţionarea în centrul Europei şi autostrăzile, care fac legătura între capitală şi ţările vecine. De asemenea, acest stat are o reţea extinsă de transport feroviar, şase aeroporturi internaţionale, logistica şi infrastructura telecomunicaţiilor bine dezvoltate şi 130 de parcuri industriale pregătite pentru a satisface cererile investitorilor.

Din 1990 Ungaria a atras investiţii străine directe de 65 mld. euro, mai mult de o cincime din totalul investiţiilor străine din Europa Centrală şi de Est. Investiţiile străine directe per capita, de 6.400 euro, sunt pe locul doi ca mărime în ECE.

Sectoarele în care se investeşte cel mai mult capital străin sunt industria auto şi software.

Mediu propice pentru afaceri

Avantajele pe care le oferă Ungaria investitorilor sunt subvenţii acordate de guvern, facilităţi fiscale pentru încurajarea dezvoltării şi subvenţii pentru crearea de noi locuri de muncă şi pregătirea perso­nalului.

O investiţie într-o companie - depinde de locaţie - poate primi subvenţii de până la 50% din costurile eligibile ale investiţiei.

Sectorul auto contribuie cu 20% la totalul exporturilor ungare. Încă din 1990 mai mulţi producători auto străini şi-au deschis uzine în Ungaria, printre aceştia fiind Suzuki, Audi, General Motors şi Daimler. Proprietarul Mercedes Benz, Daimler, a construit o uzină în oraşul Kecskemet pentru a produce modele din clasele A şi B. Până la sfârşitul acestui an, Daimler va angaja în total 3.000 de persoane pentru a aduce uzina la capacitate maximă.

Bosch, companie germană de inginerie şi electronice şi cel mai mare furnizor de componente auto din lume, este prezent pe piaţa ungară încă din 1899 şi a devenit cel mai mare angajator străin industrial din Ungaria. Compania ger­mană deţine o uzină în oraşul Hatvan din 1998, aceasta fiind subsidiara cu cea mai mare producţie din divizia de componente auto a grupului. Până la sfârşitul anului trecut, Bosch a angajat aproximativ 8.000 de persoane. Audi a anunţat în 2010 că îşi va extinde producţia în oraşul Gyor din nord-vestul Ungariei. Printr-o investiţie de 900 mil. euro, Audi va crea 2.100 noi locuri de muncă. De anul viitor, Audi va produce complet modele TT, Roadster, A3 şi cabrioletele A3, inclusiv motoare în uzina de la Gyor, astfel că unitatea va deveni cel mai mare producător de motoare auto din lume.

Ungaria este principalul producător de electronice din ECE, asigurând 26% din totalul livrărilor din regiune. Printre marile companii străine din acest domeniu se numără Electrolux, Bosch, Philips, Nokia şi Samsung.

Pe piaţa IT din ţara vecină sunt prezenţi Microsoft, IBM, SAP, Ericsson, HP, Cisco Systems, Oracle şi ZTE.

Compania israeliană Teva este unul dintre investitorii străini de pe piaţa farmaceuticelor din Ungaria. Aceasta a investit în construcţia unei fabrici din oraşul Debrecen, care în prezent este cea mai mare din lume din industria de profil.

În industria alimentară, cei mai mari jucători străini sunt companiile elveţiene Nestlé şi Glencore, iar din industria serviciilor se pot menţiona British Petroleum şi Morgan Stanley.

Invitaţie mascată la adoptarea euro?

Amânarea adoptării monedei euro ar putea afecta economia Ungariei, a avertizat comisarul european pe probleme economice şi monetare Olli Rehn în răspunsul dat la întrebarea pusă de un membru ungar al Parlamentului European, citat de Portfolio.

"Capitolul Uniunii Monetare din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene prevede într-adevăr că toate statele membre (mai puţin Danemarca şi Marea Britanie, care au optat să nu adopte moneda euro) s-au angajat să adopte euro de îndată ce îndeplinesc criteriile de convergenţă către zona euro", a afirmat Rehn. El a adăugat însă că în Tratatul UE nu se menţionează perioada de timp în care o ţară membră trebuie să adopte moneda euro. Cabinetul Ungariei a făcut numeroase declaraţii privind adoptarea euro din care jucătorii de pe piaţă au concluzionat că guvernul nu se grăbeşte să intre în zona euro şi că adoptarea monedei unice nu se va face mai devreme de anul 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO