Business Internaţional

Noua ambiţie a Poloniei este să transforme Varşovia într-un mic Wall Street

Noua ambiţie a Poloniei este să transforme Varşovia într-un mic Wall Street

Autor: Catalina Apostoiu

26.10.2010, 23:20 37

La două decenii după căderea Cortinei de Fier, Polonia se luptăîn continuare cu ceea ce au lăsat în urmă cei 40 de ani decomunism. Krzysztof Walenczak, subsecretar de stat în cadrulTrezoreriei poloneze, este un pion important în cadrul procesuluide privatizare condus de guvern. Totuşi, el încearcă să fie maimult decât un simplu vânzător de active publice, dorind să devinăarhitectul unui nou centru financiar european, scrie The WallStreet Journal.

Potenţialul Varşoviei de a deveni un centru financiar, spuneWalenczak, derivă dintr-o reformare a sistemului de pensii al ţăriiîncheiată cu un deceniu în urmă, ce a dat naştere unui grup defonduri private. Toţi polonezii născuţi după 1968 sunt obligaţi săadere, iar fondurile, care în septembrie deţineau active evaluatela 209,47 miliarde de zloţi (53 de miliarde de euro), sunt obligateprin lege să investească 95% din acestea în Polonia, în principalîn acţiuni poloneze şi titluri de trezorerie. Valoarea activelorfondurilor de pensii este egală cu peste un sfert din întreagacapitalizare de piaţă a bursei de la Varşovia.

Omul din spatele privatizărilor

Walenczak, 42 de ani, a captat atenţia pentru prima dată în2008, când lucra ca bancher de investiţii pentru Lehman Brothers şimai apoi la Nomura International, asistând trezoreria polonezăîntr-o dispută cu un investitor olandez privitoare la privatizareaasigurătorului PZU.

În 2009, disputa s-a încheiat, reprezentând cel mai mare succesde până acum pentru un minister unde privatizarea stagnase, salvând12,1 miliarde de dolari pe care acesta i-ar fi putut plăti încadrul unui caz internaţional de arbitraj.

Cazul a contribuit la refacerea reputaţiei Poloniei în rândulinvestitorilor străini. De asemenea, anul trecut decizia de areduce impozitul pe venit şi stimulentele economice care aurezultat a ajutat Polonia să devină singura ţară membră a UE care aevitat recesiunea. Totuşi, decizia a stat şi la baza unui deficitbugetar în creştere puternică. Atunci când această creştere adeterminat la rândul său Trezoreria să lanseze un nou programambiţios de vânzare de acive de stat în valoare de miliarde dedolari până în 2011, cel care a primit această misiune a fostWalenczak.

Mulţi analişti s-au îndoit de posibilitatea punerii în aplicarea acestui plan în momentul în care acesta a fost anunţat pentruprima dată. Totuşi, parte a sarcinii Trezoreriei constă înpromovare. Ministerul vine constant în întâmpinarea investitorilor,promovând Varşovia.

Capitalism vestic

"Investitorii trebuie să fie asiguraţi că Polonia este o ţarăvest-europeană normală, cu un cadru legal şi politic normal", spuneWalenczak. "Nu toţi investitorii sunt suficient de sofisticaţipentru a face diferenţa între Polonia şi Ucraina."

Pentru a atrage interesul investitorilor, ministrul polonez altrezoreriei Aleksander Grad călătoreşte frecvent în cele maiimportante oraşe ale lumii.

Într-un interval de două săptămâni în ianuarie, ministerul avândut 10,8% din compania de rafinare petrolieră Grupa Lotos şi 10%din KGHM Polska Miedz. "Am putut realiza atât de multe tranzacţiipentru că perspectivele economice ale Poloniei sunt atractive şipentru că investitorii realizează că operăm tranzacţii ca pebursele vestice", declară Walenczak.

Iar seria privatizărilor continuă, ultima pe listă fiindlistarea bursei de la Varşovia înseşi, pe care ministerul îl vededrept o oportunitate unică de a promova nu numai bursa, ci şiVarşovia şi economia poloneză ca întreg. În 2011, veniturile dinprivatizări sunt estimate la 15 miliarde de zloţi (3,8 mld.euro).

Conform lui Walenczak, fiecare vânzare de active este evaluatădupă două criterii: întărirea pieţelor de capital poloneze şicreşterea competitivităţii economiei.

Fiecare vânzare sporeşte lichiditatea bursei de la Varşovia şiîncurajează marile fonduri să participe în cadrulprivatizărilor.

"În prima jumătate a acestui an, 47% din cifra de afaceri abursei de la Varşovia au venit din surse externe", spuneWalenczak.

Unii participanţi de pe piaţă spun că băncile de investiţii caredeschid în prezent reprezentanţe în Varşovia, cum ar fi GoldmanSachs Group, UBS şi JPMorgan Chase, nu vor mai avea ce face odatăde şirul privatizărilor se va încheia. Walenczak nu este însă deacord.

"Compania de utilităţi PGE va rămâne pe bursă şi va aveanecesităţi uriaşe de finanţare în viitor", spune el. "Creămcompanii care odată devenite private vor fi dependente şi legate deinstituţiile financiare mondiale. Acestea vor emite acţiuni,obligaţiuni şi vor realiza fuziuni şi achiziţii", adaugăWalenczak.

Trezoreria poloneză consiliază chiar alte ţări cu privire laprivatizări şi modalităţi de dezvoltare a pieţelor de capital, adeclarat el, refuzând să specifice numele ţărilor respective.

Listarea pe bursă a marilor companii de stat a făcut ca piaţa decapital din Varşovia să fie cea mai efervescentă din EuropaCentrală şi de Est

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO