Business Internaţional

Noyer, BCE: Piata monetara se afla inca sub tensiune

18.11.2008, 17:45 16

Christian Noyer, membru in consiliul de conducere al Bancii Centrale Europene, a declarat ca tensiunile de pe pietele monetare se mentin si in prezent, la 15 luni de la aparitia primelor semne ale crizei pietei de creditare, fapt care creeaza dificultati serioase companiilor care doresc sa obtina finantare, scrie Bloomberg.

"Dupa mai mult de un an de la aparitia crizei creditelor, tensiunile de pe pietele monetare se mentin in continuare", a afirmat Noyer marti in cadrul reuniunii pe teme financiare organizata la Tokio de grupul francez de lobby Paris Europlace. "Aceste tensiuni afecteaza atat companiile care nu au legatura directa cu domeniul financiar, cat si finantarea economiei in general", a mai spus Noyer.
Pierderile totale ale institutiilor financiare care au atins 965,6 miliarde de dolari (765,3 mld. euro) la momentul actual au dus la cresterea preturilor creditelor inca din august 2007, facand aproape imposibil accesul la finantare al consumatorilor si companiilor. Zona euro a intrat si ea intr-o perioada de recesiune in trimestrul trei al acestui an, iar Banca Centrala Europeana, cu sediul la Frankfurt, a redus dobanda de referinta la 3,25% pe 6 noiembrie, a doua modificare efectuata in mai putin de o luna.
"Nu mai este nevoie sa spunem ca refacerea nivelului lichiditatilor de pe piata ramane in continuare o prioritate", a afirmat Noyer, care ocupa si functia de guvernator al Bancii Frantei. "Pietele interbancare au aratat recent semne destul de slabe de imbunatatire. Totusi, mai exista loc de schimbare", a adaugat el.
Rata dobanzii de referinta pentru tranzactiile interbancare din zona euro, Euribor, a scazut luni la 4,19%, cel mai redus nivel de la declansarea crizei creditelor, in iulie 2007, pana in prezent. Rata dobanzii Euribor este cu 0,94% mai ridicata decat dobanda cheie de 3,25%, stabilita de Banca Centrala Europeana.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO