Business Internaţional

Obama declară că relaţiile de securitate cu Turcia au rămas neschimbate în urma loviturii de stat

Obama declară că relaţiile de securitate cu Turcia au...

Autor: Mircea Olteanu

03.09.2016, 12:46 87

"Nu am observat un efect de diminuare asupra relaţiilor noastre de securitate. Turcia continuă să fie un aliat important în cadrul NATO," a afirmat Obama într-un interviu, acordat postului CNN, care urmează să fie difuzat duminică.

"Conlucrează cu noi pentru a învinge ISIL (Stat Islamic, n.red.) şi este un partener important într-o serie întreagă de probleme de securitate în regiune," a adăugat liderul american.

Turcia acuză Statele Unite şi alte state occidentale că nu ar susţine suficient Ankara în eforturile de urmărire şi pedepsire a persoanelor implicate în tentativa de lovitură de stat.

Obama a mai precizat că Statele Unite vor oferi Turciei "o opinie onestă" în cazul în care consideră că măsurile luate de Ankara după lovitura de stat pun în pericol relaţiile cu Washingtonul.

Turcia îl acuză pe clericul musulman Fethullah Gülen, aflat într-un exil autoimpus în Statele Unite, că ar fi organizat tentativa de lovitură de stat alături de mişcarea sa islamistă Hizmet şi cere Statelor Unite să-l extrădeze cât mai curând posibil.

Oficialii turci au anunţat că presedintele Tayyip Erdogan va aduce în discuţie această problemă cu ocazia întâlnirii cu Obama, care ar urma să aibă loc duminică în timpul summitului G20 din China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO