Business Internaţional

Obama: Estonia nu va fi niciodată singură în faţa Rusiei

Obama: Estonia nu va fi niciodată singură în faţa Rusiei

Autor: Ioana Bojan

03.09.2014, 15:15 232

Preşedintele Barack Obama a subliniat miercuri angajamentul Statelor Unite faţă de Estonia, membră a NATO, în momentul în care occidentalii denunţă acţiunile militare ilegale ale Rusiei în estul Ucrainei, relatează AFP.

"Estonia nu va fi niciodată singură", a declarat Obama în cadrul unei conferinţe de presă la Tallinn, alături de omologul său eston, Toomas Hendrik Ilves.

"Am venit aici pentru a exprima angajamentul nostru faţă de Estonia, un angajament de neclintit", a continuat el, reafirmând importanţa Articolului 5 al Alianţei Nord-Atlantice, potrivit căruia statele membre trebuie să acorde sprijin unui alt stat membru, dacă acesta este atacat.

Obama a anunţat de asemenea noi exerciţii aeriene americane în zonă.

În aprilie, Washingtonul a mobilizat 600 de soldaţi pentru exerciţii în Polonia şi în ţările baltice. În iunie, NATO a efectuat în ţările baltice importante manevre militare, cu participarea a zece state membre, unul dintre cele mai importante exerciţii de acest gen după anexarea Crimeei de către Rusia. Moscova a criticat ferm exerciţiul, calificându-l drept o "manifestare a intenţiilor ostile".

Preşedintele american Barack Obama a ajuns miercuri la Tallinn pentru a marca angajamentul Statelor Unite faţă de ţările baltice, într-un moment în care NATO denunţă acţiuni militare ilegale ale Rusiei în estul Ucrainei.

Aceasta este prima vizită a lui Obama într-o ţară baltică de la preluarea preşedinţiei în 2009 şi are loc într-un context extrem de tensionat între ţările NATO şi Rusia, într-un moment în care unii observatori se tem de izbucnirea unui conflict la scară mare în Europa.

Obiectivul afişat al Casei Albe este de a-l avertiza pe preşedintele rus Vladimir Putin împotriva tentaţiei de a ataca o ţară din cadrul Alianţei, reafirmând ataşamentul său faţă de articolul 5 privind apărarea colectivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO