Business Internaţional

Obama merge în continuare pe "Yes we can!": problemele economice ale SUA "pot fi rezolvate"

Obama merge în continuare pe "Yes we can!": problemele economice ale SUA "pot fi rezolvate"

Autor: Iuliana Enache - Mediafax

08.08.2011, 21:30 825

Preşedinteleamerican, Barack Obama, a declarat luni că problemele cu care seconfruntă Statele Unite, al căror rating a fost redus vineri deagenţia Standard & Poor's, "pot fi rezolvate" dar este nevoiede voinţă politică, relatează AFP.

Obama a anunţat că va face propriile recomandări "în săptămânileurmătoare" pentru reducerea deficitului şi le-a cerut adversarilorsăi republicani să accepte creşterea impozitelor pentru americaniicei mai bogaţi.

Aceasta este prima apariţie publică a preşedintelui de ladecizia istorică a agenţiei Standard & Poor's, vineri, de areduce ratingul primei economii mondiale de la AAA la AA+.

"Indiferent ce spun unele agenţii, ţara noastră a fost şi va fiîntotdeauna o ţară de rating AAA", a declarat Obama în cadrul uneialocuţiuni la Casa Albă, insistând asupra faptului că investitoriimondiali continuă să vadă economia americană ca pe una dintre celemai sigure.

Preşedintele a recunoscut însă că disputele între partide laWashington subminează eforturile de rezolvare a problemei economieiamericane şi le-a cerut democraţilor şi rebulicanilor să îşiunească eforturile pentru a găsi o soluţie echilibrată la deficitulenorm al ţării care ar urma să ajungă la 1.600 de miliarde dedolari în 2011.

"Vestea bună este că problemele economice pot fi rezolvate rapidşi ştim ce trebuie să facem pentru a le rezolva", a asiguratpreşedintele american.

Potrivit lui, soluţia la problema deficitului este creştereaimpozitelor pentru americanii cei mai bogaţi concomitent cu tăieribugetare moderate în programe federale ca asigurările de sănătatepentru persoanele în vârstă.

"Recurgerea la aceste reforme nu necesită decizii radicale.Acest lucru necesită bun simţ şi compromis", a declarat el.

Barack Obama a propus deja această formulă în cadrulnegocierilor complicate privind ridicarea plafonului datoriei destat, care au condus in extremis la un acord săptămâna trecută. Darrepublicanii au refuzat categoric orice creştere a impozitelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO