Business Internaţional

Obama răspunde criticilor legate de conversaţiile sale cu Medvedev

Barack Obama răspunde criticilor republicanilor pe tema conversaţiei sale cu Dmitri Medvedev

Preşedintele american Barack Obama, alături de omologul său rus Dmitri Medvedev

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

27.03.2012, 12:17 133

Barack Obama a respins marţi criticile republicanilor pe tema conversaţiei la Seul cu omologul său rus despre sistemul american antirachetă din Europa, auzită din cauza unui microfon rămas deschis, deplângând o campanie "neprielnică" discuţiilor de fond în dosarele dificile, relatează AFP.

Obama, care s-a întâlnit luni cu preşedintele rus Dmitri Medvedev în cadrul summit-ului asupra securităţii nucleare în capitala sud-coreeană, i-a cerut o marjă de manevră, în special în problema sistemului american antirachetă din Europa, potrivit jurnaliştilor care au auzit o parte a conversaţiei după ce un microfon a rămas deschis.

"Sunt ultimele mele alegeri. După ce voi fi ales voi dispune de mai multă flexibilitate", i-a spus Obama, conform unei transcrieri a conversaţiei aparţinând postului ABC.

În Statele Unite, republicanii şi mai ales favoritul la obţinerea învestiturii partidului pentru a participa la alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie Mitt Romney au profitat de aceste afirmaţii pentru a denunţa ceea ce consideră o duplicitate din partea preşedintelui democrat.

Obama a respins aceste afirmaţii subliniind că în acest domeniu nu se poate face nimic în lipsa unui larg consens politic la Washington.

"Singurul mod, în opinia mea, de a avansa asupra acestor probleme este consultarea Pentagonului, Congresului şi obţinerea susţinerii partidelor" democrat şi republican, a declarat Obama unor jurnalişti, la Seul.

"Contextul actual este neprielnic acestui tip de consultări serioase. Cred că ceea ce aţi scris în ultimele 24 de ore ilustrează destul de bine acest lucru", le-a spus el.

Romney s-a declarat "foarte îngrijorat" în urma declaraţiilor preşedintelui care, în opinia candidatului republican, "spune ceva şi face altceva".

"Rusia nu este un prieten (al Statelor Unite) pe scena internaţională şi este tulburător şi foarte îngrijorător să îl vezi pe acest preşedinte căutând şi mai multă flexibilitate, fără să fie nevoit să dea socoteală americanilor pentru relaţiile sale cu Rusia", a declarat Romney pentru CNN luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO