Business Internaţional

Obama revolutioneaza sistemul financiar

15.06.2009, 17:01 15

Presedintele american Barack Obama va propune saptamana aceasta schimbarea din temelii a sistemului de reglementare a pietelor financiare de la Marea Recesiune din anii '30 incoace, scrie The Wall Street Journal.

In centrul planului, considerat de oficialii administratiei drept o "carte alba", se afla propuneri de revizuire a atributiilor bancii centrale americane (Fed) de supraveghere a celor mai mari jucatori din sectorul financiar, de a conferi guvernului puterea de a lichida si diviza companiile de importanta sistemica si de creare a unei noi institutii de reglementare pentru produsele financiare orientate catre consumatori.
Planul nu realizeaza o consolidare completa a puterii pe care unii legislatori au sustinut-o. De exemplu, conform acestuia, mai multor agentii li se va permite sa-si exercite in continuare atributiile de supraveghere a bancilor. De asemenea, nu vor fi fixate limite concrete cu privire la dimensiunea si domeniul de operare a institutiilor financiare, insa companiilor mari le va fi greu sa mai atinga un grad de indatorare atat de mare incat sa puna in pericol economia.
Dupa ce Obama isi va prezenta in detaliu propunerea, procesul va fi preluat de Congres, acesta urmand sa adopte legi pentru a pune in aplicare schimbarile.
Legislatorii sunt asteptati sa formuleze critici cu privire la mai multe aspecte ale planului, cum ar fi crearea unui sistem prin care marile banci sa nu fie pur si simplu salvate de stat atunci cand se prabusesc, sau atributiile sporite conferite Fed.
Oficialii administratiei spun ca obiectivul lor este scaderea probabilitatii ca economia sa ajunga din nou in pragul colapsului, iar acesta va fi atins prin a conferi strategilor un numar sporit de instrumente pentru a stopa o viitoare criza. Acestia vizeaza o piata financiara mai putin volatila unde bancile sunt incurajate sa-si asume mai putine riscuri cu potential de destabilizare a economiei.
Incercarile anterioare de modificare a sistemului de reglementare a pietelor financiare au avut rezultate mixte si de aceea actuala administratie doreste sa actioneze cu rapiditate.
Conform planului, Fed va supraveghea institutii financiare, produse sau practici care implica riscuri sistemice pentru economie. Va fi creat un consiliu care va monitoriza acest domeniu. Totusi, modul in care Fed va interactiona cu acest consiliu nu este clar.
Obama va face apel ca mai multe cerinte si conditii sa fie adoptate la nivel mondial pentru ca noul sistem de reglementare din SUA sa poata fi eficient.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO