Business Internaţional

Obligaţiunile italiene, spaniole şi portugheze scad puternic din cauza temerilor din piaţă

Autor: Anca Dumitrescu

11.07.2011, 18:52 310

Obligaţiunile italiene, spanioleşi portugheze au scăzut puternic luni, iar randamentulobligaţiunilor germane a atins minimul ultimelor şapte luni, dincauza riscurilor de extindere a crizei datoriilor suverane dinGrecia în economii mai mari, transmite Reuters.

Spread-urile cerute de investitoripentru a păstra obligaţiuni italiene, spaniole şi portugheze, faţăde obligaţiunile germane, au atins niveluri record de laînfiinţarea euro.

Banca Centrală Europeană (BCE)vrea să dubleze un fond de urgenţă la 1.500 miliarde de euro pentrua putea acoperi efectul unei crize a datoriilor în Italia, arelatat duminică publicaţia germană Die Welt, citând membri înconducerea instituţiei.

Financial Times a relatat totodatăcă liderii europeni sunt pregătiţi să accepte un faliment controlatal Greciei, în cazul anumitor obligaţii financiare.

"Există o reticenţă pronunţatăfaţă de asumarea riscurilor. Piaţa este îngrijorată. Asistăm la uncerc vicios, în care randamentele cresc din cauza contagiunii, iarapoi investitorii din piaţă sunt îngrijoraţi din cauza costurilormari de finanţare", a declarat Michael Leister, analist la bancaWestLB în Londra.

Randamentul obligaţiuniloritaliene pe termen de zece ani a crescut pentru a şasea şedinţăconsecutiv, cu 0,13 puncte procentuale, la 5,4%. Spreadul faţă deobligaţiunile germane a avansat la 2,68%.

Randamentul obligaţiunilorspaniole pe zece ani a urcat cu 0,13 puncte, la 5,81%, iar spreadulfaţă de obligaţiunile germane a atins un maxim de 3,07%.

În cazul Portugaliei, randamentulobligaţiunilor pe zece ani a avansat cu 0,43 puncte, la 13,36%, iarspreadul a ajuns la 10,65%.

Randamentul obligaţiunilor germanepe zece ani a coborât cu 0,08 puncte, la 2,75%, cel mai redus nivelatins de la începutul lui decembrie 2010.

Italia este cea mai mare piaţă deobligaţiuni din zona euro, cu titluri în circulaţie de 1.800miliarde de euro la sfârşitul lui decembrie, comparativ cu 1.100miliarde de euro în cazul obligaţiunilor germane.

Guvernul italian urmează să emităobligaţiuni cu maturitate în 2016, 2017, 2023 şi 2026, pe 14 iulie.Valoarea emisiunilor nu a fost anunţată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO